Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλών προσδοκιών συνάντηση με την ένταση να οξύνεται

  Η βομβιστική επίθεση στη Νετάνια και σε δύο εποικισμούς και τα νέα επεισόδια, χτες, στα αυτόνομα, αναζωπυρώνουν τη βία στα αυστηρά αποκλεισμένα αυτόνομα εδάφη

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν εντατικά τα «ελεύθερα» πολιορκημένα...

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν εντατικά τα «ελεύθερα» πολιορκημένα...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΖΑ.-

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, χωρίς πολλές προσδοκίες, και υπό το βάρος της αναζωπυρούμενης βίας στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, επρόκειτο να συναντηθούν, αργά χτες το βράδυ, στο Λευκό Οίκο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Αντικείμενο της συνάντησης, όπως έγινε γνωστό και από τις δύο πλευρές, είναι να διευκρινιστούν διάφορα σημεία στις, προσφάτως διατυπωθείσες, αμερικανικές προτάσεις χωρίς, όμως, αυτό να συνεπάγεται, όπως υπογράμμιζαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ότι «θα υπάρξουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή απαντήσεις».

Οργή και απειλές για εκδίκηση κυριάρχησαν στην κηδεία του Παλαιστινίου αγρότη που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, νωρίς χτες το πρωί, στη Λωρίδα της Γάζας μετά από την ανατίναξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού λίγο έξω από τον εβραϊκό εποικισμό Ντούτζιτ. Μετά την έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης, οι συνάδελφοί του άνοιξαν πυρ αδιακρίτως βάλλοντας κατά ανυποψίαστων αγροτών, με αποτέλεσμα εκτός από τον ένα νεκρό, να υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες. Λίγη ώρα νωρίτερα, άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε από έκρηξη, μικρής ισχύος βόμβας, στην περίμετρο του εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, επίσης, στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, επτά Παλαιστίνιοι.

Ο δεκάχρονος γιος του Σαμπρί Ανουάρ κλαίει στην επικήδεια τελετή...

Associated Press

Ο δεκάχρονος γιος του Σαμπρί Ανουάρ κλαίει στην επικήδεια τελετή...
Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, η πόλη Νετάνια, στο κέντρο του Ισραήλ, συγκλονιζόταν από τρεις αλλεπάλληλες εκρήξεις, αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης, με συνέπεια να τραυματιστούν 30 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων - που εικάζεται ότι είναι ο κομάντο αυτοκτονίας - σοβαρά. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε, αρκετές ώρες αργότερα, η, αυτοαποκαλούμενη και σχετικά άγνωστη οργάνωση, «Προφυλακή του Λαϊκού Στρατού», η οποία τόνισε, στην ανακοίνωσή της, ότι η επίθεση είναι αντίποινα για τις δολοφονίες υψηλών Παλαιστινίων αξιωματούχων από τον ισραηλινό στρατό. Ως απάντηση, ισραηλινά τεθωρακισμένα απέκλεισαν εντελώς τις βασικές οδικές αρτηρίες στη Λωρίδα της Γάζας, «κόβοντάς» τη σε 3 κομμάτια, έκλεισαν το διεθνές της αεροδρόμιο, ενίσχυσαν τον αυστηρό αποκλεισμό των παλαιστινιακών πόλεων της Δυτικής Οχθης και έκλεισαν τα μεθοριακά φυλάκια με την Αίγυπτο (Γάζα) και με την Ιορδανία (Δυτική Οχθη).

«Τρομοκρατική απαράδεκτη πράξη, της οποίας οι ένοχοι θα τιμωρηθούν», χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, τη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο Μπαράκ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Αραφάτ - Κλίντον στην Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε απαισιόδοξος εκτιμώντας ότι «δεν είναι πιθανό να υπάρξει κάποια συμφωνία για την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από την αμερικανική προεδρία», επιρρίπτοντας ευθύνες ολιγωρίας αλλά και ανευθυνότητας στον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Εντούτοις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να φανεί απόλυτος και συμπλήρωσε ότι «πάντα θα είναι ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου». Πιο σκληρές ήταν οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Επικοινωνιών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος επέρριψε πλήρως την ευθύνη της βίας στον Παλαιστίνιο ηγέτη και υπογράμμισε ότι «κατά τη γνώμη του», θα πρέπει το Ισραήλ να απαντήσει, πλέον, δυναμικά και αποφασιστικά.


Associated Press

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στη βομβιστική επίθεση και δήλωσε σιβυλλικά ότι «ο παλαιστινιακός λαός θα έχει πάντα το δικαίωμα να αντιστέκεται στην ισραηλινή επιθετικότητα». Η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς, σε ανακοίνωση που αποποιούνταν την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στη Νετάνια, δεν παρέλειπε, όμως, να τη χαρακτηρίσει «θείο δικαίωμα και υποχρέωση» του παλαιστινιακού λαού ενάντια στον κατακτητή του.

Κλίμα απαισιοδοξίας

Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ή να προβεί στο οποιοδήποτε σχόλιο, έφθασε, χτες το πρωί, στην Ουάσιγκτον ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συνοδευόμενος από ολιγομελή ομάδα αξιωματούχων και διαπραγματευτών. Σιωπηλός παρέμεινε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά την επάνοδό του στο Λευκό Οίκο, αρνούμενος να κάνει την όποια εκτίμηση για την έκβαση της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Συνάντηση που, όπως έγινε γνωστό, προγραμματίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες, την Κυριακή.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, πάντως, δεν έχαναν την ευκαιρία να διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται θέμα δέσμευσης ή κάποιας συγκατάθεσης από τη συμμετοχή του Γιάσερ Αραφάτ στη συγκεκριμένη συνάντηση. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών και διαπραγματευτής, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, δήλωνε ότι «οι αμερικανικές προτάσεις δεν ικανοποιούν κανένα κριτήριο για την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας» συμπληρώνοντας ότι η συνάντηση Αραφάτ - Κλίντον έχει, καθαρά, «διευκρινιστικό χαρακτήρα» για το κείμενο 20 σημείων με διαφωνίες που κατέθεσε η Παλαιστινιακή Αρχή, την περασμένη βδομάδα. Συγκεκριμένα, οι παλαιστινιακές επιφυλάξεις αφορούν το ακριβές όριο των προτεινόμενων παλαιστινιακών εδαφών, το ακριβές καθεστώς των αραβικών συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ ενώ δεν έλειψαν οι αρνητικότατοι χαρακτηρισμοί για την πρόταση παραμονής των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη (εξέλιξη που τους νομιμοποιεί ως τακτική) αλλά και την εισήγηση της μη επιστροφής των προσφύγων.

Τις δηλώσεις των Παλαιστινίων για το περιεχόμενο της συνάντησης, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Π. Τζ. Κρόουλι, ο οποίος τόνισε ότι «στόχος της συνάντησης Κλίντον - Αραφάτ είναι να κατανοήσει πλήρως η παλαιστινιακή πλευρά τις αμερικανικές προτάσεις». Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, αν και δέχτηκε την παροχή διευκρινίσεων, δήλωνε, την περασμένη βδομάδα, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος αν οι δύο πλευρές δεν αποδεχτούν τις αμερικανικές προτάσεις όπως έχουν», ενώ, χωρίς να κρύβει την αγανάκτηση και την ανυπομονησία του, επέμενε ότι «η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πολύ πιο κοντά από ποτέ άλλοτε».

Αντιρρήσεις και μάλιστα σε βασικά σημεία, όμως, έχει και η ισραηλινή ηγεσία, ασχέτως αν σε μια κίνηση εντυπωσιασμού είχε αποδεχτεί, «κατ' αρχάς», τις αμερικανικές προτάσεις και παρ' όλο που και η Ουάσιγκτον επιμένει να «βλέπει» αντιρρήσεις μόνο στην παλαιστινιακή πλευρά. Ο Εχούντ Μπαράκ έχει, ήδη, αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει πλήρη κυριαρχία του τεμένους Αλ Ακσά στους Παλαιστινίους, ούτε βέβαια και των αραβικών συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πολλές οι αντιδράσεις

«Πολιτική αυτοκτονία του Αραφάτ», χαρακτήρισε το ενδεχόμενο συναίνεσης του Παλαιστινίου ηγέτη στις αμερικανικές προτάσεις, ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς Σέικ Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν εφαρμοστεί το αμερικανικό σχέδιο «αυτοκτονεί πολιτικά και ο παλαιστινιακός λαός» καθώς όλο το παλαιστινιακό ζήτημα θα είναι μόνιμα ρευστό και ανοιχτό. Ανάλογες καταγγελίες έκανε και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογραμμίζοντας ότι «οι αμερικανικές προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το διεθνές δίκαιο και δεν ικανοποιούν κανένα αίτημα του παλαιστινιακού λαού».

Την ίδια στιγμή, έντονες είναι και οι αντιδράσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας. «Λάδι στη φωτιά» έριξε και ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, Ελιακίμ Ρουμπινστάιν, ο οποίος σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο είναι και νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης. Ο Ρουμπινστάιν με εμπιστευτική του επιστολή προς τον Εχούντ Μπαράκ, προειδοποιεί ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει ηθικά τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε υπογραφή μιας τόσο σοβαρής συμφωνίας για το μέλλον της χώρας, επισημαίνοντας ότι νομικά μπορεί να αμφισβητηθεί αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. Η επιστολή φιλοξενήθηκε, χτες, στον ισραηλινό Τύπο προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Μπαράκ, ο οποίος διέψευσε την επιχειρηματολογία του Ρουμπινστάιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις επηρεαζόμενος από τις προσωπικές του πολιτικές πεποιθήσεις που τείνουν προς το Λικούντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ