Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ»
Η σύσταση σωματείου «χάλασε» την ηρεμία

Ωμή τρομοκρατία ασκεί η διοίκηση της μεταλλουργικής επιχείρησης «ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», Βιομηχανία Αλουμινίου Κύριλλο Ασπροπύργου, καθώς μετά τη σύσταση σωματείου στην επιχείρηση, καταπατώντας ακόμα και τους υφιστάμενους νόμους, προχώρησε σε 7 παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις, και συγκεκριμένα του προέδρου του σωματείου, Δημήτρη Μάρκου, και έξι ιδρυτικών μελών! Παρά το γεγονός ότι μετά από τριμερή συνάντηση η Επιθεώρηση Εργασίας θεωρεί τις απολύσεις άκυρες και καταχρηστικές και θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά, καμία επαναπρόσληψη δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, η «ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ» έχει αλλάξει επωνυμία τα τελευταία 11 χρόνια και ιδιοκτήτης είναι ο Θ. Τζώρτζης. Η επιχείρηση απασχολεί περίπου 180 εργαζόμενους, ενώ ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις στη χώρα. Οπως μας κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου, Δ. Μάρκου, στην επιχείρηση εδώ και χρόνια υπήρχε ένα σωματείο-«σφραγίδα» και ιδρύθηκε καθαρά για να εξυπηρετεί την εργοδοσία. Ολα τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι εσωτερικοί κανονισμοί καθορίζονταν από την εργοδοσία χωρίς να έχει κανείς λόγο.

Ακριβώς μετά τη σύσταση του σωματείου, τέλος Οκτώβρη, και πριν γνωστοποιηθεί στην εργοδοσία, γίνονται έξι απολύσεις ιδρυτικών μελών του σωματείου. Βέβαια, η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δε «γνώριζε»... την ίδρυση σωματείου όταν προχώρησε στις απολύσεις.

Στη συνέχεια άρχισε ένας ψυχολογικός πόλεμος από την εργοδοσία για να πάρουν τα ιδρυτικά μέλη τις υπογραφές τους πίσω. Η εργοδοσία καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους και προσπαθεί να τους πείσει ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει το σωματείο, ενώ εξαπολύει επίθεση εναντίον του Δ. Μάρκου, ο οποίος και απάντησε με επιχειρήματα εκθέτοντας την εργοδοσία. Στις 11 του Δεκέμβρη γνωστοποιείται η ίδρυση σωματείου και στις 17 οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν «τις απαράδεκτες αντιδράσεις της εταιρίας μόλις έγινε γνωστό το γεγονός. Η ψυχολογική βία - τονίζεται - και οι εξαναγκασμοί σε παραίτηση είναι καθημερινή πρακτική πλέον στην εταιρία, ενώ έχουν γίνει παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις».

Την επομένη της έκδοσης της ανακοίνωσης ο Δ. Μάρκου και ενώ πηγαίνει το πρωί στη δουλιά του βρίσκει με εντολή της εργοδοσίας την πόρτα κλειστή και την επόμενη μέρα, στις 19 του Δεκέμβρη, κοινοποιείται η απόλυση. Παρά την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας η εργοδοσία επειδή θεωρεί ότι ο Δ. Μάρκου «ξεσηκώνει» τους εργαζόμενους και χαλάει το «ειρηνικό» κλίμα της επιχείρησης δήλωσε ότι δέχεται να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους εκτός από αυτόν! Η τρομοκρατία και οι απειλές συνεχίζονται, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν και σε οικειοθελή αποχώρηση.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι σε νέα συγκέντρωση των εργαζομένων ο γενικός διευθυντής ανακοίνωσε με χαρά ότι θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία του σωματείου-«σφραγίδα», υποδεικνύοντας μάλιστα στους εργαζόμενους και τον κατάλληλο πρόεδρο! Ο Δ. Μάρκου έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την απόλυσή του, τα οποία θα εκδικαστούν στις 26 του Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ