Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Η πιο παγωμένη Πρωτοχρονιά

«Σκοπιά» στις πύλες του εργοστασίου  

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός» στο πρωτοχρονιάτικο «λουκέτο» της εταιρίας. Οι 280 εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου από την Παρασκευή το μεσημέρι, λίγες ώρες, αφού τους έγινε γνωστή η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων να κλείσουν το εργοστάσιο, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε εορταστική άδεια.

Η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε με πρωτοβουλία του κλαδικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας της περιοχής και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών του Νομού Αχαΐας. Η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε θερμά από όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου που βρέθηκαν έξω από την Περιφέρεια, απαιτώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Η απάντηση, όμως, που έλαβαν από τον περιφερειάρχη, στη συνάντηση που είχαν μαζί του, ήταν ότι αδυνατεί να δεσμευτεί για το μέλλον της επιχείρησης και αρκέστηκε σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις στήριξής τους. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, τόνισαν ομόφωνα την απαίτησή τους να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και δήλωσαν ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση, όπως υπεύθυνη ήταν όταν χορηγούσε στην επιχείρηση «θαλασσοδάνεια». Οι εργαζόμενοι έδωσαν πίστωση χρόνου στον περιφερειάρχη για να απαντήσει, τονίζοντας ότι θα τους ξαναβρεί έξω από τα γραφεία.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, συνεδρίαζε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις και να λάβει απόφαση. Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ ζήτησαν από τη διοίκηση να προκηρύξει πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στο νομό την ερχόμενη εβδομάδα και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις του εργοστασιακού και κλαδικού σωματείου.

Σήμερα συνεδριάζει και το κλαδικό Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος - Τσαγκαράδων της Πάτρας, με συμμετοχή όλων των εργοστασιακών σωματείων του κλάδου για να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σε ανακοίνωσή του, το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει την αντεργατική ενέργεια της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι σοβαρές ευθύνες έχουν «οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Πάτρας, που, ενώ εφαρμόζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, παραπλανούν με δήθεν ψευτοδιαλόγους, δίνοντας "φιλί ζωής" στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους με συντονισμένους αγώνες να διεκδικήσουν επαναλειτουργία του εργοστασίου με ευθύνη της κυβέρνησης. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του μισθού και του συνόλου των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συνολικότερα, σημειώνει την ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένων αγώνων, που να στοχεύουν στην ανατροπή της αντιλαϊκής - νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που εφαρμόζεται στη χώρα, και την ανάπτυξη του κλάδου με την εφαρμογή αντιμονοπωλιακής κλαδικής πολιτικής.

Στο εργοστάσιο

Πριν λίγες ημέρες, με τις βάρδιες έβαζαν μπροστά τις μηχανές. Από την περασμένη Παρασκευή, που ο εργοστασιάρχης Κρητικός ανακοίνωσε το κλείσιμο της επιχείρησης, και πάλι με τις βάρδιες κρατάνε την κατάληψη. Με τις βάρδιες μοιράζονται την αγωνία τους για τη δουλιά, αλλά και την ελπίδα ότι το εργοστάσιο θα ξαναλειτουργήσει.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς, 280 εργατικές οικογένειες της Πάτρας βρέθηκαν προ τετελεσμένων. Αιχμάλωτοι στις ορέξεις και τα καπρίτσια του εργοδότη. Μετά από 140 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, η επιχείρηση έβαλε λουκέτο. «Παγώσαμε, μας ήρθε ταμπλάς!» Με αυτά τα λόγια, ο Αντώνης Γαλάνης, 22 χρόνια εργάτης στον «Κρητικό», περιγράφει τα συναισθήματα των εργαζομένων. «Για άλλους ξημέρωσε μια νέα χρονιά. Για εμάς μαύρη χρονιά», θα μας πει, δείχνοντας μια πίκρα ανείπωτη.

Και όμως, για τους εργαζόμενους του «Κρητικού» τίποτα δεν τέλειωσε. Με την κατάληψη του εργοστασίου, άρχισε ο αγώνας για να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό, να συνεχίσει τη λειτουργία του. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, δεκάδες εργαζόμενοι, με τις οικογένειές τους, προϋπάντησαν το νέο χρόνο στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου. Το μοναδικό μέρος που έχει θέρμανση, τα λίγα τετραγωνικά του φυλακίου της επιχείρησης, όπου κατά ομάδες εναλλάσσονταν για να μην παγώσουν. «Περάσαμε την πιο παγωμένη Πρωτοχρονιά - μας λέει ο Αντώνης - αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Απέναντι στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας, αναλάβαμε την ευθύνη, να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα. Από αύριο (σήμερα) σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε συσσίτιο και σ' αυτό ζητάμε τη βοήθεια όλων των συμπολιτών μας και ειδικά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος της Πάτρας».

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, οι εργαζόμενοι του «Κρητικού» είδαν και από πρώτο χέρι ποιοι στάθηκαν στο πλευρό τους. «Ολοι μας εγκατέλειψαν», θα μας πει ο Αντώνης Γαλάνης. «Ούτε από τη Νομαρχία, ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι βουλευτές του νομού εμφανίστηκαν. Μόνο ο κύριος Κοσώνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ έδωσε το "παρών". Χτες ο περιφερειάρχης ήταν ήξεις αφήξεις... Αντίθετα, το κλαδικό σωματείο, άλλα σωματεία και εργαζόμενοι μάς στηρίζουν. Σ' αυτή την εργατική αλληλεγγύη ελπίζουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ