Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Καταρρεύσεις ενόψει ιδιωτικοποίησης

Εγκληματική εγκατάλειψη ενόψει ιδιωτικοποίησης αντιμετωπίζει η Διώρυγα της Κορίνθου. Χτες στις 11.45 σταμάτησε η διέλευση των πλοίων λόγω πτώσης μεγάλης ποσότητας χωμάτων από τα τοιχώματα. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη Διώρυγα προκείμενου να την ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τη στιγμή μάλιστα που οι εργαζόμενοι με αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο προειδοποιούν για την ασφάλεια του καναλιού και ζητούν να παραμείνει η Διώρυγα στο Δημόσιο.

Το κομμάτι πρανούς που κατέρρευσε χτες το πρωί σκέπασε μεγάλο τμήμα του καναλιού, καθώς τα χώματα ξεπέρασαν ακόμα και το ύψος του νερού! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Διώρυγα θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον 25 μέρες μέχρι να αποσυρθούν από το κανάλι όλα τα χώματα.

Να σημειωθεί ότι, εδώ και καιρό οι ναυτικοί εργαζόμενοι της Διώρυγας αρνούνται να εργαστούν στο κανάλι, καθώς η αποκόλληση που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη ενός άλλου μεγάλου τμήματος πρανούς έβαζε σε κίνδυνο την εργασία τους.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι στον αγώνα τους για ασφαλή εργασία αντιμετώπισαν και την κρατική καταστολή και τις ποινικές διώξεις, ώστε να τρομοκρατηθούν. Από την άλλη η επιχείρηση «ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ» επιστράτευσε μέχρι και συνταξιούχους πλοηγούς με ρυμουλκό που ήρθε από τον Πειραιά και λειτουργούσε παράνομα το κανάλι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρία την περασμένη εβδομάδα είχε αποστείλει εξώδικο στο Σωματείο Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο τις εργασίες αποκατάστασης του πρανούς που είχε ξεκινήσει και καλούσε τους ναυτικούς να λειτουργήσουν το κανάλι υποστηρίζοντας ότι είναι πλέον ασφαλής η εργασία τους. Από την πλευρά του το Σωματείο με εξώδικο προς την εταιρία επισήμαινε ότι δε θα λειτουργήσουν το κανάλι αν σταματήσουν τα έργα και ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Οπως τόνιζαν και χτες οι εργαζόμενοι, η εγκατάλειψη της Διώρυγας έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ενόψει και του ανοίγματος των φακέλων των προσφορών στις 31 Γενάρη, ώστε να προχωρήσει το ξεπούλημα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα γενικότερα έργα τμηματοποίησης - δημιουργία «σκαλοπατιών», ώστε να μην πέφτουν χώματα - των πλαϊνών τοιχωμάτων του καναλιού (ύστερα από πρόταση των εργαζομένων) έχουν σταματήσει από την εταιρία εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση και την καταστροφή (2001-01-11 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο ξεπούλημά της! (2000-11-23 00:00:00.0)
Συντονισμένος αγώνας για ματαίωση του ξεπουλήματος (1999-08-10 00:00:00.0)
Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται (1999-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ