Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανασκόπηση ΜΕΡΟΣ 2ο
ΙΟΥΛΗΣ

3 ΙΟΥΛΗ: Σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εξετάστηκε το ενδεχόμενο της άμεσης ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Αποφασίστηκε ότι πρώτα πρέπει να ξεπουληθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα οποία η ΕΤΒΑ κατέχει το 51%.

4 ΙΟΥΛΗ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και για την εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων συστήνεται η Ανώνυμη Εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», που θα διαχειρίζεται το σύνολο της περιουσίας του ΕΟΤ με στόχο να την ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

9 ΙΟΥΛΗ: Στα ύψη έχουν εκτιναχτεί τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το πρώτο τετράμηνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρώτο τετράμηνο του 2000 το έλλειμμα σχεδόν διπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στα 2,8 τρισεκατομμύρια ΕΥΡΩ.

10 ΙΟΥΛΗ: Δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση της δραχμής από το ΕΥΡΩ από την 1/1/2001. Η δραχμή ως εθνικό νόμισμα θα κυκλοφορεί μέχρι και τις 28/2/2002.

11 ΙΟΥΛΗ: Η φορολεηλασία «καλά κρατεί» αφού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να εισπράξει 451 δισεκατομμύρια δραχμές περισσότερα από το στόχο που είχε θέσει με τον προϋπολογισμό, κύρια μέσω της υπερφορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων.

25 ΙΟΥΛΗ: Με άλλοθι την καταπολέμηση της ανεργίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει στους βιομήχανους το αστρονομικό ποσό των 2,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουν 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, για την επόμενη εξαετία. Τον παραπάνω μποναμά για τους βιομήχανους που πρέπει να σημειωθεί ότι προέρχεται μόνο από το Γ' ΚΠΣ, χωρίς να περιλαμβάνονται και οι άλλες επιχορηγήσεις, τον ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Σε προκλητικές και κυνικές δηλώσεις προβαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι η οικονομία πάει καλά, και ότι η αντιλαϊκή πολιτική της πολύμορφης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, πρέπει να συνεχιστεί.

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Σφιχτούς προϋπολογισμούς θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Γ. Παπαντωνίου τον οποίο καθόλου δεν απασχολεί το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. «Φάρμακο» για την ανεργία θεωρεί την επέκταση της μερικής απασχόλησης, δηλαδή το μοίρασμα των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ανοιχτά πλέον, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τάσσονται υπέρ του ξεπουλήματος του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου.

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Συνεχίζεται η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, σημείωσε νέα σημαντική «βουτιά» κατρακυλώντας στις 3.430 μονάδες. Εκθετοι και υπόλογοι όσοι έσπρωξαν τον κόσμο στο χρηματιστηριακό τζόγο. Στο μέσον πάντως της συνεδρίασης σημειώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αυξάνονται κατά 3% με αναδρομική ισχύ από την 1η Σεπτέμβρη τα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου η τελευταία να παραδοθεί με μεγαλύτερα κέρδη στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Την ανάθεση και την εκμετάλλευση αυτοκινητοδρόμων μήκους 160 χιλιομέτρων παραδίδει η κυβέρνηση σε ιδιώτες, ανοίγοντας το δρόμο για τσουχτερές αυξήσεις στα διόδια.

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή προβλέπεται η εκχώρηση και πάνω από το 49% των μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες και η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης του 49% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΤΑ.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Καλπάζουν οι τιμές στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης φτάνει τις 4.393 μονάδες παρουσιάζοντας σε μια βδομάδα αύξηση της τάξης του 28%. Η άνοδος της μέρας - της τελευταίας μέρας ανόδου - ήταν 7,92%!...

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ. Το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 104,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

3 ΟΚΤΩΒΡΗ: Πραγματοποιείται στην Αθήνα (πλατεία Κάνιγγος), η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα - και σε άλλες μεγάλες πόλεις - στις οποίες πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ.

5 ΟΚΤΩΒΡΗ: Την πάγια θέση του Κόμματος για την ανάγκη παραμονής της ΛΑΡΚΟ κάτω από τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο του δημόσιου, διατυπώνει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην επιχείρηση, όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της εταιρίας.

6 ΟΚΤΩΒΡΗ: Συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός, αφού τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ έδειξαν ότι το Σεπτέμβρη «σκαρφάλωσε» στο 3,1%, ενώ ο χορός των ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα «καλά κρατεί».

9 ΟΚΤΩΒΡΗ: Δημοσιοποιούνται από την ICAP τα στοιχεία (επεξεργασία ισολογισμών), σύμφωνα με τα οποία το 1999 οι 7.006 μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζουν σε σχέση με το 1998 αύξηση κερδών κατά 42,1%, με τις 100 μεγαλύτερες να μοιράζονται μεταξύ τους το 41,3% των συνολικών κερδών!

16 ΟΚΤΩΒΡΗ: Αρχίζει για τη νέα χειμερινή περίοδο, η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, με τιμή πώλησης από 153 μέχρι και 165 δραχμές το λίτρο, που είναι αυξημένες κατά 114% συγκριτικά με πέρσι, αφού το 1999 πουλιόταν προς 77 δραχμές το λίτρο.

18 ΟΚΤΩΒΡΗ: Μποναμάδες στους μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες και ψίχουλα στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα, επιφυλάσσει η κυβέρνηση Σημίτη για το 2001 και 2002 με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο προβλέπει μέχρι και...«κίνητρα για την ενίσχυση της παιδικής εργασίας»!

23 ΟΚΤΩΒΡΗ: Η ξέφρενη ανοδική πορεία του δολαρίου, απέναντι στο ευρώ, αλλά και στο εθνικό μας νόμισμα - που ξεπέρασε τις 410 δραχμές - αποτελεί νέο «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» και του «πράσινου» νομίσματος, αποτελούν «εκρηκτικό μείγμα» για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

24 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ο υπουργός Ανάπτυξης - αναζητώντας αγοραστές των πακέτων μετοχών της ΔΕΗ που προτίθεται να πουλήσει η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων - προαναγγέλλει ότι το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ για τη νέα 5ετία προβλέπει αύξηση κερδών 2.250%.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

1 ΝΟΕΜΒΡΗ: Κατατίθεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001, που είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός σε δραχμές και ο πρώτος που εμφανίζει τα διάφορα κονδύλια και σε ΕΥΡΩ. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την παραπέρα διεύρυνση του χάσματος, που υπάρχει ανάμεσα στους «έχοντες» και «μη έχοντες» καθώς όλα τα εργαλεία πολιτικής που διαθέτει η κυβέρνηση (εισοδηματική, φορολογική κλπ.), οδηγούν από τη μια στη συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων και από την άλλη στη διεύρυνση των προνομίων και υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

7 ΝΟΕΜΒΡΗ: Τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό (που τον Οκτώβρη εκτινάχτηκε στο 4%) βεβαιώνουν την επίθεση ακρίβειας κατά των λαϊκών εισοδημάτων λόγω της πετρελαϊκής και νομισματικής κρίσης και ταυτόχρονα θέτουν επί τάπητος την ανάγκη χορήγησης διορθωτικού ποσού στους μισθούς και στις συντάξεις.

8 ΝΟΕΜΒΡΗ: Αστήρικτες δικαιολογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την άρνηση της κυβέρνησης να χορηγήσει διορθωτικό ποσό, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον η διαφορά ανάμεσα στις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις μισθών (2%) του 2000 και στον πληθωρισμό.

9 ΝΟΕΜΒΡΗ: Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή την τροπολογία για τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος (από 30.000 ως 50.000 δραχμές) για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ελεημοσύνης προς τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις, σε μια εποχή που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

14 ΝΟΕΜΒΡΗ: «Δουλιές» για λογαριασμό μεγαλοεπιχειρηματιών, άρχισε να παζαρεύει η ελληνική κυβέρνηση στη Γιουγκοσλαβία, στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, με... «μεσίτη» τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις 3 γειτονικές χώρες με τη συνοδεία εκπροσώπων των 43 μεγαλύτερων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Βαλκανίων.

16 ΝΟΕΜΒΡΗ: Παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων για δάνεια σε δραχμές που ανακοίνωσαν οι τραπεζίτες, αύξησαν μέχρι μισή μονάδα τα επιτόκια (στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων) σε ευρώ, ενισχύοντας έτσι την τοκογλυφία σε βάρος των δανειοληπτών.

17 ΝΟΕΜΒΡΗ: «Εμείς θέλουμε μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, που θα λειτουργεί βέβαια όχι με τα σημερινά κριτήρια, αλλά με φιλολαϊκά κριτήρια και να στηρίζει την όποια ανάπτυξη σε όφελος του λαού», υπογράμμισε ο Νίκος Μπατιστάτος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος μιλώντας σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

20 ΝΟΕΜΒΡΗ: Οι τράπεζες με σημαντικές θέσεις σε ομόλογα σταθερής απόδοσης ή σε κερδοσκοπικές διατραπεζικές θέσεις, στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων ή σε δάνεια πελατών με σταθερό επιτόκιο, αποκομίσανε σημαντικά οφέλη τα τελευταία δύο χρόνια που, κατά την πρόχειρη εκτίμησή μου, ξεπερνούν τα 300 - 400 δισ. δρχ. Αυτή την εκτίμηση - δημόσια ομολογία - για την τοκογλυφία στην οποία επιδίδονται οι τραπεζίτες, έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής της Eurobank, Ν. Καραμούζης, από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού «Εκόνομιστ».

21 ΝΟΕΜΒΡΗ:: Πλάτες στην κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει σε σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα - όπως ιδιωτικοποίηση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, σημαντική περικοπή των δαπανών που προορίζονται για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις συντάξεις, μεγάλες μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων στο όνομα του φορολογικού ανταγωνισμού, μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις κλπ. - βάζουν και οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τις προτάσεις που διατύπωσαν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

26 ΝΟΕΜΒΡΗ: Στο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας η «Αγωνιστική Συνεργασία»- που στηρίχτηκε από τη ΔΗΚΕΒΕ- αύξησε από 8,33% σε 11% το ποσοστό των ψήφων, ενώ ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 19,5%

27 ΝΟΕΜΒΡΗ:: Η ηγεσία του ΣΕΒ εκτοξεύει απειλές προς την κυβέρνηση, ότι αν δεν επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές (ιδιωτικοποιήσεις, ξήλωμα κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών κατακτήσεων κλπ.) και δεν προσαρμόσει τις αλλαγές στα εργασιακά όπως «επιθυμούν» οι ίδιοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις...

29 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου «πέφτει» στο κατώτερο σημείο του 2000 και συγκεκριμένα στις 3.165,19 μονάδες. Τελικά «κλείνει» στις 3,230,9 μονάδες, με απώλειες που από την αρχή του χρόνου φτάνουν το 44,24%. Τα επίπεδα αυτά αποτελούν τη βάση εκκίνησης μιας ανοδικής πορείας που κράτησε για μερικές συνεδριάσεις και μέχρι ν' αρχίσει η νέα πτωτική πορεία του Δεκέμβρη.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Την παράδοση σε ιδιώτες της συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και τη δασοπροστασία, προτείνει, μεταξύ άλλων, μελέτη που έχει ήδη παραδοθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από την αγγλική εταιρία «Charterhouse», την οποία προσέλαβε η κυβέρνηση σαν σύμβουλο για θέματα «νοικοκυρέματος» των υπηρεσιών του δημοσίου.

4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Νέα μέτρα στήριξης του... τζόγου που θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με περίπου 500 δισ. δραχμές - μείωση της φορολογίας κερδών, αποδόσεων αμοιβαίων, υπεραξίας μετοχών κλπ.- ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το βήμα του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου.

5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει μήνυμα πλήρους στήριξης των αξιώσεων της οικονομικής ολιγαρχίας, κάνοντας ταυτόχρονα επίδειξη «πυγμής» προς τους εργαζόμενους, που είχαν εξαγγείλει για την επόμενη μέρα (6 Δεκέμβρη) πανελλαδική απεργία.

7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: «Φέσια» συνολικού ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών που έχει βάλει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια στο ΙΚΑ (προφανώς είναι η περιβόητη «άσπρη τρύπα» που όπως αποδεικνύεται είναι «κατάμαυρη»), βγήκαν στη φόρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να τα ρυθμίσει με άθλιο τρόπο. Οπως ανακοινώθηκε, τα χρέη αυτά θα πληρωθούν από το δημόσιο μετά από... 15 χρόνια (με ομόλογα 15ετούς διάρκειας) και το εξευτελιστικό επιτόκιο 2%, όταν το ΙΚΑ δανείζεται από τις τράπεζες με επιτόκιο 8% ή και 10%!

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ακόμη πιο ψηλά, σκαρφάλωσε το Νοέμβρη ο πληθωρισμός, που αυξανόταν σε ετήσια βάση (σύγκριση Νοέμβρη 2000 με Νοέμβρη 1999) με ρυθμό 4,2% από 4% τον προηγούμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη χορήγησης διορθωτικού ποσού στους μισθούς και συντάξεις, ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες από τη διαφορά εισοδηματικής πολιτικής και πληθωρισμού.

18ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2001.

22ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Με το καθιερωμένο «ναι σε όλα» των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ψηφίζεται ο προϋπολογισμός για το 2001.

27ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Νέες μεθόδους για την καταλήστευση των λαϊκών αποταμιεύσεων αποφάσισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Από τις 3 του Γενάρη δε θα δίνονται τόκοι για καταθέσεις μέχρι και 170.000 δραχμές, ενώ καθιερώνεται κλιμακωτό (ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης) επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά. Τα επιτόκια αυτά είναι από 2% μέχρι και 4%, όταν οι καταθέσεις είναι πάνω από 50.000.000 δραχμές!

29ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Με ...άνοδο 0,34% έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου έφτασαν στο 41,52% και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.388,86. Η μεγαλύτερη κάμψη (-81,24%) σημειώθηκε στις μετοχές της Παράλληλης Αγοράς, ενώ η μικρότερη (-30,45%) αφορά τις μετοχές των τραπεζών... Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των 30 τελευταίων χρόνων, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το 1983, με πτώση της τάξης του 37,6%.


Ρεπορτάζ
Οικονομικό Τμήμα του «Ρ»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατά την ΕΣΥΕ αυξήθηκε μόνο 3,5%... (2004-01-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-02-16 00:00:00.0)
Στο 4,2% ο πληθωρισμός το Νοέμβρη (1998-12-05 00:00:00.0)
Σε ανάκαμψη το Νοέμβρη ο τζόγος (1998-12-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-01-04 00:00:00.0)
Πάνω οι προθεσμίας, κάτω οι ταμιευτηρίου (1995-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ