Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ
Να κλείσει η τοξική βόμβα που απειλεί την υγεία των κατοίκων

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας» ζητά το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και καταγγέλλει μεθοδεύσεις για να μην μπει σε κίνδυνο η κατασκευή εργοστασίου στο ΧΥΤΑ του Φλόκα από επιχειρηματία

Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν την Ξερόλακκα χωματερή. Οι τοπικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι ΧΥΤΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν την Ξερόλακκα χωματερή. Οι τοπικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι ΧΥΤΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Την άμεση ανάγκη να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην Πάτρα προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των κατοίκων, που κάθε άλλο παρά ως τέτοιος λειτουργεί καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε χωματερή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Πάτρα, μετά την κατολίσθηση τμήματος του ΧΥΤΑ και τα προβλήματα στοιχειώδους πλέον διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, ο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, στον οποίο καταλήγουν τα απορρίμματα της Πάτρας, είναι υπερκορεσμένος, επικίνδυνος και αποτελεί εστία μόλυνσης για τη δημόσια υγεία. Τα προβλήματα βέβαια υπάρχουν από το 1997, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση είναι τραγική. Η ευθύνη για την κακή λειτουργία και διαχείρισή του ανήκε μέχρι το τέλος του χρόνου στη δημοτική αρχή Πάτρας που υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ και τώρα στη νέα δημοτική αρχή που στηρίζεται από τον ΣΥΝ και τη Δημοκρατική Αριστερά με δήμαρχο τον Γιάννη Δημαρά, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Τα απορρίμματα πλέον δε θάβονται επαρκώς, με τη δυσοσμία να είναι ανυπόφορη, ενώ σκουπίδια όπως σακούλες, χαρτιά, κ.ά. με τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή μεταφέρονται στις αυλές των σπιτιών.

Οι συλλεκτήρες όπου καίγεται το βιομεθάνιο δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος να έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του ΧΥΤΑ και ουσιαστικά να αποτελεί μια τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Μεγάλη ποσότητα εκλύεται ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην περιοχή έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας, καθώς και νευρολογικών προβλημάτων. Η ρύπανση του Πατραϊκού Κόλπου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς εξαιτίας της υπολειτουργίας των σχετικών υποδομών τα περισσότερα υγρά που αποστραγγίζονται από τα σκουπίδια (το γνωστό μαύρο υγρό) καταλήγουν σε αυτόν μέσα από τον ποταμό Μείλιχο και ταυτόχρονα μολύνονται τα υπόγεια ύδατα. Μάλιστα, το σημείο της εκβολής είναι κοντά στην Πλαζ, όπου κάτοικοι της πόλης κάνουν μπάνιο!

Ολες οι παραπάνω καταστροφικές συνέπειες έχουν επιβεβαιωθεί και καταγραφεί από μελέτες που έχουν συντάξει τα τελευταία χρόνια φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Πάτρας, Ειδικό Περιβαλλοντικό Τμήμα της Νομαρχίας, το ΤΕΕ, το ΚΕΠΠΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας»: «Εγκληματικές οι ευθύνες κυβέρνησης - νομάρχη - δημάρχου»

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Πάτρα, «η κατάσταση έφτασε ως εδώ με συνειδητή και πολιτικά υστερόβουλη καθυστέρηση, γιατί έπρεπε να μην μπει σε κίνδυνο η κατασκευή εργοστασίου στο ΧΥΤΑ του Φλόκα από τον ιδιώτη επιχειρηματία. Τα λεφτά είναι πολλά (71 εκατ. ευρώ επιδότηση από τους μισθούς, τα δώρα, τις συντάξεις και τη φορολογία των εργαζομένων) στο μονοπώλιο και τα κέρδη τους πολλαπλά από τη ληστεία του πατραϊκού λαού με την αύξηση των τελών καθαριότητας. Συνειδητά καθυστέρησαν την κατασκευή δρόμου για το ΧΥΤΑ του Φλόκα, όπως και της χωροθέτησης και της κατασκευής σταθμών μεταφόρτωσης. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, του νομάρχη, του δημάρχου, όπως και των παρατάξεων της ΝΔ που τους σιγοντάρουν. Στην ίδια πολιτική της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων κινείται και η νέα δημοτική αρχή, που στηρίζεται από τον ΣΥΝ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπισθεί μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων που θα εκπονείται από ενιαίο κρατικό φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης και με δημόσιους πόρους. Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών να γίνεται από κρατικό φορέα κατασκευής που θα υλοποιεί όλα τα απαραίτητα δημόσια έργα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ