Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ταΐζουν δηλητήρια τον κόσμο

Το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τη χρήση βιομηχανικών λιπών σε ζωοτροφές αναδεικνύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο, προϊόν της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αναδεικνύεται στη Γερμανία, όπου αποδεικνύεται ότι η γερμανική εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών «Harles & Jentzsc» προμήθευε περισσότερες από 1.000 μονάδες παραγωγής αυγών, πουλερικών και χοίρων με ζωοτροφή που περιείχε χημικό λίπος που προορίζονταν για την παραγωγή λιπαντικών για τη βιομηχανία!

Η υπόθεση αυτή έρχεται να θυμίσει και πάλι το μεγάλο σκάνδαλο με τις λεγόμενες «τρελές αγελάδες» από το 2001 που ταΐζονταν με κρεατάλευρα που περιείχαν λάδια αυτοκινήτων.

Τώρα, με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας, γίνεται λόγος για παραγωγή 3.000 τόνων λιπών μολυσμένων από διοξίνη που παραδόθηκαν σε παραγωγούς ζωοτροφών στη Γερμανία. Επίσης τονίζεται από το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας σε επιστολή του προς κοινοβουλευτικούς πως «καμιά ποσότητα από τα λίπη αυτά δεν παραδόθηκε στο εξωτερικό».

Το σκάνδαλο της διοξίνης ξέσπασε στη Γερμανία στην αρχή της εβδομάδας, υποχρεώνοντας περισσότερα από 1.000 αγροκτήματα να σταματήσουν την παραγωγή και επιφέροντας τη θανάτωση 8.000 πουλερικών.

Ηδη έχουν αναστείλει την παραγωγή 1.000 μονάδες σε δύο κρατίδια, την Κάτω Σαξωνία και τη Βόρεια Ρηνανία - Βεσταφαλία. Πάντως, για άλλη μια φορά οι αρμόδιες αρχές, όπως το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ιδρυμα για την Αξιολόγηση του Κινδύνου (BfR), προσπαθούν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές που έφαγαν τα αυγά και το κρέας (ο αριθμός τους βεβαίως δεν μπορεί να εξακριβωθεί ούτε μέσα στη Γερμανία ούτε και σε άλλες χώρες της ΕΕ που εξήχθησαν τα τελικά προϊόντα-δηλητήρια), ότι «ο κίνδυνος για την υγεία είναι ασήμαντος».

Φυσικά, αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι όσο η διατροφική αλυσίδα βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων, το κυνήγι του κέρδους θα οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα, οι εργαζόμενοι καταναλωτές να τρέφονται με ακατάλληλα τρόφιμα.

Το νέο αυτό διατροφικό σκάνδαλο έχει θορυβήσει και τις υποτίθεται ευαίσθητες αρμόδιες αρχές της ΕΕ, ωστόσο είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ που είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση, που δεν είναι βέβαια μεμονωμένα περιστατικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ