Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις για το νόμο για τα ΜΜΕ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νέο νόμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ουγγαρία, όπου τον έλεγχό τους - τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής τηλεόρασης, ραδιοφωνίας και το σύνολο των εντύπων και των διαδικτυακών πυλών - έχει η κυβέρνηση. Η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης έχει υπερεξουσίες από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, της οποίας ο πρόεδρος μπορεί - χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο - να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεών τους.

Μάλιστα, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού «Magyar Radio» στη Βουδαπέστη για να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε δύο δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το νέο νόμο, προχωρώντας συμβολικά στην «τήρηση ενός λεπτού σιγής» κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό την Τρίτη πως ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ θα συζητηθεί την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης εκπροσώπων της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εξάλλου, στη Βουδαπέστη θα μεταβεί την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος που έχει αναλάβει την υπόθεση, Νέλι Κρουζ, για να συναντηθεί με τον Ούγγρο υπουργό που είναι υπεύθυνος για τις τηλεπικοινωνίες.

Τέλος, την υποκριτική της στάση συνεχίζει να διατηρεί η Κομισιόν, ανακοινώνοντας ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου κατά το οποίο αυτή ασκεί την προεδρία της ΕΕ, αν ο αμφιλεγόμενος νόμος για τα ΜΜΕ είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι εξάλλου γνωστό πως όπου τη συμφέρει, η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες της, κόπτονται για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ σκόπιμα «ξεχνούν» πως στην Ουγγαρία, όπως και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, έχουν απαγορευτεί τα κομμουνιστικά σύμβολα, τα κομμουνιστικά κόμματα και διώκεται η δράση των κομμουνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ