Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ενισχύονται οι αντιθέσεις και τα σενάρια

Σε ισχύ τίθεται μέσα στο Γενάρη ένας ακόμα μηχανισμός της πλουτοκρατίας για τον εκβιασμό των λαών

Στην επιφάνεια διατηρούν ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου τα σενάρια για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης και την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να διαμορφώσει μηχανισμούς, οι οποίοι θα ασκούν πιο σφιχτό έλεγχο στην οικονομική πολιτική των κρατών - μελών, το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου ξεκινάει τη λειτουργία του αυτόν το μήνα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, αν το Συμβούλιο λειτουργούσε νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει απευθύνει έγκαιρη προειδοποίηση στην Ελλάδα για την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της.

Με άλλα λόγια, ένας τέτοιος ελεγκτικός μηχανισμός, εκείνο που θα έκανε θα ήταν να αναπαράγει με μεγαλύτερη επιμονή την επιταγή των μονοπωλίων για εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και για να εφαρμοστεί ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κράτη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», προειδοποιεί ότι είναι πιθανή η διάλυσή της και εκτιμά ότι το ταμείο «στήριξης» της ευρωζώνης, «μολονότι είναι σημαντικό (...) δεν είναι παρά ένα προσωρινό καταπραϋντικό για τις μικρές χώρες που δέχονται επιθέσεις». «Η αβεβαιότητα παραμένει η ίδια που υπήρχε πριν από έξι μήνες», σχολιάζει ο ίδιος.

Ολα τα παραπάνω διατυπώνονται στο φόντο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία επιβεβαιώνουν οι στατιστικοί δείκτες της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI (αφορά στην οικονομική δραστηριότητα στις βιομηχανίες και τις υπηρεσίες) της βρετανικής εταιρείας Markit, τον Δεκέμβρη μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στην πορεία της οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας από τη μια πλευρά και των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης από την άλλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης και για «φυγόκεντρες τάσεις» (2013-12-08 00:00:00.0)
Τι είναι το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο»; (2013-01-03 00:00:00.0)
Μεγάλα ζόρια είτε με επεκτατικά, είτε με περιοριστικά μέτρα (2012-08-24 00:00:00.0)
Στοχευμένα σενάρια για τη διαχείριση των χρεών (2011-01-12 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί και σενάρια με θύματα τους λαούς (2010-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ