Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία

Από τον περασμένο Μάρτη γνώριζαν για την τροφοδότηση της βιομηχανίας ζωοτροφών με λίπη γεμάτα διοξίνες, που προορίζονταν για βιομηχανική χρήση

Εκτροφείο χηνών που έχει σφραγιστεί στη Γερμανία
Εκτροφείο χηνών που έχει σφραγιστεί στη Γερμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο πιο σύντομο ανέκδοτο έχει εξελιχθεί το ζήτημα της «ασφάλειας των τροφίμων» καθώς το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα με διοξίνη αυγά, πουλερικά και χοιρινά, που ξέσπασε προ ημερών στη Γερμανία, πέρασε τα σύνορα όπως και εν πολλοίς αναμενόταν.

Μετά την Ολλανδία, μολυσμένα με διοξίνη αυγά έχουν εισαχθεί και στη Βρετανία, ανέφερε χτες το βρετανικό δίκτυο BBC, τονίζοντας ότι αφορά κυρίως επεξεργασμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητών, όπως μαγιονέζα και ζυμαρικά. Ευρωπαίοι ειδικοί τονίζουν ότι η Βρετανία έχει δεχθεί 14 τόνους αβγών, αλλά τονίζουν ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μικρός... μπροστά στο κέρδος προφανώς. Την ίδια «καθησυχαστική στάση» κρατά και ο βρετανικός φορέας ελέγχου τροφίμων τονίζοντας ότι τα αβγά έχουν αραιωθεί με άλλα υλικά που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί τα επίπεδα διοξίνης και... υποτίθεται δεν είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Ολα αυτά, παρά το γεγονός ότι η διοξίνη είναι καρκινογόνος ουσία.

Γνώριζαν αλλά συγκάλυπταν

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερες πληροφορίες που έρχονται στην επιφάνεια αποκαλύπτουν τις διαστάσεις της καπιταλιστικής βαρβαρότητας καθώς η μόλυνση με διοξίνη είχε διαπιστωθεί από τον περασμένο Μάρτη! Ιδιωτικό εργαστήριο είχε πάρει στις 19 Μάρτη του 2010 δείγματα από τα τροφικά λίπη της γερμανικής εταιρείας «Harles und Jentzch» διαπιστώνοντας ότι οι ποσότητες διοξίνης ήταν τουλάχιστον διπλάσιες από τα επιτρεπτά όρια των 0,75 νανογραμμαρίων ανά κιλό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Hannoversche Allgemeine Zeitung» που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας του κρατιδίου Σλέσβικ - Χόλσταϊν.

Από το Μάρτη το υπουργείο Γεωργίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου εμφανίζονται να έλαβαν γνώση της μόλυνσης στις 27 Δεκέμβρη (!) και υποτίθεται ότι τώρα ψάχνουν για τους λόγους της καθυστέρησης για την ενημέρωση. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας τώρα κάνει λόγο για «ενδείξεις» ότι το σκάνδαλο μπορεί να οφείλεται σε «παράνομη και εγκληματική ενέργεια», καθώς λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύτηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινά με διοξίνη. Φυσικά το έγκλημα της καπιταλιστικής ασυδοσίας που προμηθεύει τους καταναλωτές με επικίνδυνα τρόφιμα για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων δεν μπαίνει σε συζήτηση. Η κατάσταση με τα τρόφιμα - δηλητήρια δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στην ΕΕ, με τις «τρελές αγελάδες», τα κοτόπουλα με διοξίνες, όσο η διατροφή των λαών είναι στα χέρια των μονοπωλίων.

Μέχρι νεοτέρας έκλεισαν τουλάχιστον 4.709 μονάδες εκτροφής χοίρων και πουλερικών στη Γερμανία, ενώ Σλοβενία και Νότια Κορέα απαγόρευσαν τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων. Υποτίθεται επίσης ότι η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για την έκταση του προβλήματος, αφού δεν μπορεί να διαπιστωθεί πόσα προϊόντα ή παράγωγά τους έχουν εξαχθεί σε άλλες χώρες. Στη χώρα μας, στα πλαίσια αυτά, των υποτιθέμενων ελέγχων, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στον ΕΦΕΤ, να διενεργήσει έλεγχο στα σχετικά προϊόντα, που ενδεχομένως έχουν εισαχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ