Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στρώνουν το έδαφος για δουλειά μέχρι θανάτου

Ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης ετοιμάζεται να αγοράσει η Κίνα

Ολο και πιο καθαρά, οι αστικές κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποι της ΕΕ υπογραμμίζουν την απαίτηση της πλουτοκρατίας για νέες, ακόμα πιο αιματηρές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που βάζουν εκ νέου στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε ωμό εκβιασμό προς τους εργαζόμενους της Ευρώπης προχωράει ο Γκίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τονίζοντας ότι απαιτείται να προχωρήσουν μια σειρά αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

«Μπορείτε να περιμένετε από εμάς να δείξουμε αλληλεγγύη στα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, όμως δεν θα πληρώσουμε τους Ελληνες για να συνταξιοδοτούνται στα 59 τους χρόνια, την ώρα που οι Γερμανοί εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 67 τους», ισχυρίζεται προκλητικά ο Γερμανός υπουργός, επαναλαμβάνοντας την πάγια απαίτηση της πλουτοκρατίας για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία συνυπογράφει η ελληνική κυβέρνηση στα ευρωενωσιακά ντοκουμέντα.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 10,1%, με 15,9 εκατ. άνεργους το Νοέμβρη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9,6%. Σε σχέση με πέρσι, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 347.000 άτομα από πέρσι στην Ευρωζώνη και κατά 606.000 άτομα στην ΕΕ.

Παράλληλα, μετά τα σενάρια για προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό «στήριξης», δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zuercher Zeitung» υπογραμμίζει ότι σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται και η γαλλική οικονομία και απαιτείται η δρομολόγηση πακέτου αντιλαϊκών μέτρων. Η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στη λίστα των υποψήφιων προς χρεοκοπία χωρών, σύμφωνα με στοιχεία της «CMA Datavision», ενώ στις δέκα πρώτες υποψήφιες προς χρεοκοπία βρίσκονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Σε ανακοίνωση, τέλος, της κεντρικής τράπεζας της Κίναςεπισημαίνονται τα εξής: «Στη βάση της διαφοροποίησης και του επιμερισμού (σ.σ. του ρίσκου) η επένδυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης δεν είναι μόνο ευεργετική για τη διεθνή και ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά προσφέρει επίσης μια λογική απόδοση της επένδυσης».

Η Κίνα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να αγοράσει ισπανικά ομόλογα, το ύψος των οποίων μπορεί να ανέλθει ως και τα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais». Η κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 9,5% μέσα στο 2011 και ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ