Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Δημοψήφισμα για την «απόσχιση» του Νότου

TZOYMΠΑ.--

Εκατοντάδες Νοτιοσουδανοί νεαροί πλημμύρισαν χτες τους δρόμους της πρωτεύουσας του νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, συμμετέχοντας -κατά δήλωσή τους- σε μία «τελική πορεία προς την ελευθερία» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος που διεξάγεται αύριο (Κυριακή) και στο οποίο θα κριθεί εάν η περιοχή θα παραμείνει τμήμα του Σουδάν ή θα ανεξαρτητοποιηθεί. Οι νεαροί και άλλοι υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Νότου είχαν προγραμματίσει για αργότερα πορεία προς το πανεπιστήμιο της Τζούμπα και συναυλία.

Στο δημοψήφισμα καλούνται να συμμετάσχουν περίπου 4.000.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην εικόνα-σύμβολο της ενότητας (που απεικονίζεται με την ένωση δύο χεριών) και την εικόνα-σύμβολο της απόσχισης που συμβολίζεται με μία παλάμη με τα δάκτυλα ενωμένα. Το όποιο αποτέλεσμα θα ισχύσει στην πράξη υπό δύο προϋποθέσεις: α) το ποσοστό υπέρ της ενότητας ή όχι να είναι έστω και μία ψήφο πάνω από το 50% και η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα να φθάνει το 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος του σουδανικού λαού αφού η πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» συμφέρει μόνον τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που τα τελευταία χρόνια πιέζουν για το διαμελισμό του Σουδάν προκειμένου να βάλουν χέρι στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας σε πετρέλαια, χαλκό, ουράνιο, χρυσό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ