Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΖΕΡΟΥΜ
Εναλλάσσονται ο εθνικισμός με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου

Στη διαδικασία και ελάχιστα στην ουσία στέκονται οι ανακοινώσεις των κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας στο Ερζερούμ

Κριτική στους επιμέρους χειρισμούς και στη διαδικασία ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των διευθετήσεων που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Κυπριακό.

Στη δήλωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δ. Αβραμόπουλος εκφράζονται «ερωτηματικά, προβληματισμός και ανησυχία» για τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου στην διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ, ενώ διατυπώνεται η αθωωτική για τη συνέργεια της κυβέρνησης θεωρία ότι «ο πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα»(!).

Κριτική ασκείται για το γεγονός ότι οι τηλεοπτικές εικόνες που συνόδευσαν το όλο σκηνικό εξυπηρέτησαν την τουρκική διπλωματία που ως βασικό στόχο είχε «να δοθεί η εντύπωση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ουσιαστικά βελτιωθεί». Γενικότερα, η ΝΔ θεωρεί ότι «το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης» εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή στη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης που έχει ζητήσει ο Α. Σαμαράς για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Τον προσφιλή του εθνικισμό, που είναι η άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου επιστρατεύει ο ΛΑ.Ο.Σ. για να σχολιάσει τη συνάντηση στο Ερζερούμ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε το πρωτόκολλο των επιδαψιλεύσεων του Πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Ερζερούμ - πρώην Θεοδοσιούπολη - αλλά θα του συστήναμε να κατέθετε και ένα στεφάνι στον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών στο Ασκαλε». Οπως και η ΝΔ, έτσι και ο ΛΑ.Ο.Σ. αποφεύγει συνειδητά να πει κουβέντα για την ουσία των συνομιλιών και των διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε σχετική δήλωση, εκ μέρους του ΣΥΝ, ο υπεύθυνος του κόμματος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Κ. Ησυχος, μαζεύει άρον άρον προηγούμενη ανακοίνωση του ίδιου τμήματος του ΣΥΝ, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον «ατλαντισμό» στην εξωτερική της πολιτική και να διαλέξει άλλους ιμπεριαλιστές στις κολεγιές της. Στη νέα του δήλωση, το στέλεχος του ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση «να φέρει στη Βουλή τους σχεδιασμούς της, που βρίσκονται στον αντίποδα μιας αποτελεσματικής ειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, υπό πιέσεις και συμφέροντα ισχυρότερων δυνάμεων και πολυεθνικών ορέξεων».

Κουβέντα για την ταμπακιέρα

Στην ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αριστερά» κάνει λόγο για «αδιαφανείς διπλωματικές κινήσεις» που «επιτρέπουν να αιωρούνται, λιγότερο ή περισσότερο, ευλογοφανή σενάρια για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη σχέση με τη γείτονα». Ταυτόχρονα, υπερθεματίζει στην «ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», με παραχωρήσεις από την πλευρά της γείτονος όπως η εφαρμογή του απάνθρωπου Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα.

Η Ντ. Μπακογιάννη, τέλος, η οποία χειρίστηκε με την ίδια στρατηγική τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σαν αρμόδια υπουργός επί ΝΔ, δε λέει και αυτή κουβέντα για την ταμπακιέρα. Στη δήλωσή της εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Κάθε κίνηση ή προσπάθεια που συντελεί στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, είναι κατ' αρχήν θετική. Η επίσκεψη όμως του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, με τις μακρές - δίωρες και πλέον - κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, άνευ πρακτικών, είναι φυσικό να εγείρουν ερωτηματικά στους πολίτες και δημιουργούν κλίμα μυστικής διπλωματίας το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ