Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Πατριωτισμός» του κεφαλαίου

«Είναι σαφέστατο, ότι τα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, υπό την έννοια της παραχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, γιατί έτσι εκφράζονται, είναι σενάρια φαντασίας και παραμύθια. Το να είναι κάποιοι πατριώτες, όπως θέλουν να λένε, και να υποστηρίζουν ότι εμείς δεν είμαστε πατριώτες, γιατί αυτό υπονοούν, αλλά δεν το λένε ευθέως, ανήκει σε εποχές εμφυλίου πολέμου και όχι στις σημερινές (...) Βλέπω ότι το τελευταίο διάστημα και πάλι παίζονται παιχνίδια, σε κάθε ευκαιρία, περί πατριωτών ή μη πατριωτών (...) Εχουμε αποδείξει σε αυτή την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα, ότι ο πατριωτισμός είναι μια έννοια την οποία σεβόμαστε και έχει πολλά επίπεδα. Γιατί πατριωτισμός είναι και όταν προσπαθείς με νύχια και με δόντια, κυρίως, να διατηρείς την κοινωνική συνοχή και να βγάλεις τη χώρα από μια κρίση για την οποία, εν πολλοίς έφταιξαν κάποιοι. Αυτά λοιπόν, ας τα αφήσουν κατά μέρος και η ΝΔ αλλά και το ΚΚΕ που απέκτησε έναν πολύ όψιμο πατριωτισμό και το οποίο πολύ εύκολα κατηγορεί για μυστική διπλωματία και για κινήσεις που είναι αντίθετες στο εθνικό συμφέρον και υιοθετεί τέτοιου είδους σενάρια». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη του Γ. Πεταλωτή...

***

Η πρόκληση, αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο για να θολώσει τη φιλομονοπωλιακή της πολιτική σε όλα τα επίπεδα, είναι καταφανέστατη. Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι ντόπιοι πολιτικοί της σύμμαχοι, ήταν αυτοί που καταλόγιζαν αντιπατριωτική στάση στο ΚΚΕ, επειδή δεν ψήφισε το μνημόνιο και πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή στους αγώνες του λαού, αναδεικνύοντας μ' αυτόν τον τρόπο το νόημα του αληθινού πατριωτισμού στις μέρες μας. Ο πατριωτισμός για το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα ταυτίζεται με την υπηρέτηση των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης. Αυτό ομολογεί και ο Γ. Πεταλωτής, κάνοντας λόγο για πατριωτική στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κρίση, που είναι καπιταλιστική, δηλαδή τη δημιούργησαν αυτοί, τα συμφέροντα των οποίων προάγει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή υπερασπίζεται και στηρίζει την πατρίδα του κεφαλαίου και όχι την πατρίδα του λαού, θεωρεί πατριωτικά τα μέτρα που οδηγούν το λαό στην πτώχευση (μείωση μισθών, συντάξεων, επιβολή αντιλαϊκών φόρων, παραπέρα προώθηση της εμπορευματοποίησης υγείας - πρόνοιας - παιδείας κλπ) και λειτουργούν σαν θερμοκήπιο για την αύξηση της κερδοφορίας και των προνομίων της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει και για την εξωτερική της πολιτική. Οι δικοί της υπουργοί είναι αυτοί που χαρακτήριζαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας «εδαφικές λεπτομέρειες» κατασκευασμένες από διπλωμάτες! (Θ. Πάγκαλος). Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που υπέγραψε τη «Μαδρίτη» και τις άλλες συμφωνίες που αναγνωρίζουν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που σήμερα προωθεί σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, πίσω από κλειστές πόρτες και διαβουλεύσεις, στις οποίες μάλιστα δεν κρατιούνται ούτε πρακτικά, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική απάντηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ! Και βεβαίως εδώ ο πατριωτισμός τους ταυτίζεται με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, που δεν νοιάζεται για κυριαρχικά δικαιώματα αρκεί να μεγεθύνεται και να κερδοφορεί ακατάπαυστα.

***

Οσο για τον πατριωτισμό του ΚΚΕ, τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτηρίζει «όψιμο», προσπαθώντας μάταια να τον ταυτίσει με τις ψευτοαντιπολιτευτικές κορόνες της ΝΔ, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι η κυβέρνηση «έχει λερωμένη τη φωλιά της» και εκχωρεί πράγματι κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο λόγω πετρελαίων, σε όφελος των μονοπωλίων. Και φοβάται τις λαϊκές αντιδράσεις και το κίνημα υπεράσπισης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επειδή βάζει στο στόχαστρο τα μονοπώλια. Είναι τέτοια η πρεμούρα της να υπηρετήσει το κεφάλαιο, άλλοτε με τον κοσμοπολιτισμό του και άλλοτε με τον άκρατο εθνικισμό του, που δε διστάζει στο παραλήρημά της να επιτεθεί στο ΚΚΕ, σαν άλλες εποχές, που μετά τον πόλεμο τσάκιζαν το λαό μαζί με τους Αγγλοαμερικάνους για να επιβάλουν και τότε τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο πατριωτισμός του ΚΚΕ και ο διεθνισμός του κόντρα στον κοσμοπολιτισμό των αστών είναι κατοχυρωμένος με αίμα από την ίδρυσή του και δεν μπορούν να τον κηλιδώσουν ό,τι και αν κάνουν. Ο λαός ξέρει!


Θ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ