Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια

Κρατική καταστολή με δεκάδες νεκρούς

TYNΙΔΑ.--

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι λαϊκές αντιδράσεις στην Τυνησία. Ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύεται, οι καταγγελίες για δράση ελεύθερων σκοπευτών, αστυνομικών με πολιτικά και δολοφονίες διαδηλωτών με τον πλέον σκληρό τρόπο πολλαπλασιάζονται. Οι τυνησιακές αρχές ανέβασαν κατά τέσσερις τον αριθμό των νεκρών διαδηλωτών, στους, συνολικά, 18, μιλώντας για «αστυνομική αυτοάμυνα στην Κασερίν».

Αντίθετα, ανεξάρτητες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών. Ο Σάντοκ Μαχμούντι, εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργαζομένων, επικαλούμενος στοιχεία των συνδικάτων, μιλούσε για τουλάχιστον 50 νεκρούς, μόνο το τελευταίο τριήμερο. Οπως κατήγγειλε στην Κασερίν ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ κατά των κηδειών των θυμάτων, οι γιατροί έκαναν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τη «βάρβαρη συμπεριφορά της αστυνομίας (σφαίρες εξ επαφής και βασανιστήρια)». Κατήγγειλε, επίσης, λεηλασίες και εισβολές σε σπίτια από άνδρες της Ασφάλειας, ενώ στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη και φρουρούν, κυρίως, το κτίριο της κεντρικής τράπεζας.

Στη Σίντι Μπουζίντ, άλλος ένας νεαρός αυτοκτόνησε διαμαρτυρόμενος για την ανεργία. Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση καλλιτεχνών υπέρ της εξοργισμένης νεολαίας. Οι αρχές έκλεισαν επ' αόριστον όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ο Πρόεδρος Μπεν Αλι επέμεινε να μιλά για «μειοψηφικές συμμορίες», αλλά σε έκτακτο διάγγελμά του προανήγγειλε τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Στο πλευρό του Μπεν Αλι, τάχθηκε ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου (οι δύο χώρες έχουν πληθώρα εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών), υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να κρίνει εκ του μακρόθεν» και ότι «η ηγεσία Μπεν Αλι έχει κάνει πολλά θετικά βήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ