Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΡΟΣ ΗΠΑ
Κάλεσμα σε ανοιχτή εμπλοκή στη Λευκορωσία

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» ο πρέσβης της Πολωνίας στις ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κουπέτσκι, σύγκρινε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία με το κίνημα της «Αλληλεγγύης», που δρούσε στην Πολωνία τη δεκαετία του '80, με την ολόπλευρη υποστήριξη των ΗΠΑ κι άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Κουπέτσκι κάλεσε τις ΗΠΑ να βοηθήσουν την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, όπως πριν μερικές δεκαετίες έπραξαν με τους Πολωνούς που πολεμούσαν το σοσιαλισμό.

Μάλιστα ανακοίνωσε πως η Πολωνία θα καλέσει τις άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, στη συνδιάσκεψη των «ενισχυτών» της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που θα διεξαχθεί στις αρχές Φλεβάρη στη Βαρσοβία, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τους αντίπαλους του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η εξέλιξη αυτή για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την πλευρά της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην Ανατολική Ευρώπη, με την προσπάθεια που κάνουν δυνάμεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Πολωνία, να αποσπάσουν τη Λευκορωσία από τη στρατηγική συμμαχία που αυτή έχει χαράξει με τη Ρωσία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ