Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ενίσχυση της πυρηνικής συνεργασίας

Στις 11 Γενάρη του 2011 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες των ΗΠΑ να συνεργάζονται με τη Ρωσία στον τομέα ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Μπάιερλι, αντάλλαξαν τα σχετικά ντοκουμέντα στη Μόσχα.

Να σημειωθεί πως η διακυβερνητική συμφωνία, γνωστή και ως «Συμφωνία 123», υπογράφτηκε στις 6 Μάη του 2008.

Το ντοκουμέντο θα επιτρέψει την υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στην έρευνα τόσο των πυρηνικών καυσίμων, όσο και των τύπων των αντιδραστήρων.

Η συγκεκριμένη συμφωνία υποστηρίζει τα αμερικανικά και ρωσικά εμπορικά συμφέροντα, απλοποιώντας τη διαδικασία κατασκευής κοινών επιχειρήσεων και επιτρέποντας την πώληση των αμερικανικών πυρηνικών υλικών και εξοπλισμών στη Ρωσία. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η συμφωνία αυτή θα θέσει τις σχέσεις των δύο χωρών στον πυρηνικό τομέα σε σταθερή εμπορική βάση. Οι αμερικανικές και οι ρωσικές εταιρείες θα μπορέσουν από κοινού να σχεδιάσουν τους σύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες, να αναπτύξουν κοινές επιχειρήσεις εργασίας για τη μετατροπή του υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου σε χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο. Η «Συμφωνία 123» προβλέπει και την ανάλογη συνεργασία των δύο χωρών στον «αντιτρομοκρατικό» τομέα.

Ο Σεργκέι Κιριένκο, πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Ροσάτομ», στη συνάντηση που είχε την Τρίτη 11/1 με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας για τη Ρωσία, που ήδη σήμερα καλύπτει το 40% των αμερικανικών αναγκών σε πυρηνικά καύσιμα, έχοντας έσοδα 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περσινή χρονιά.

Μάλιστα, η παραπάνω ρωσική εταιρεία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στις ΗΠΑ, στις οποίες έχει αγοράσει το 20% των αποθεμάτων ουρανίου και στις 20 Δεκέμβρη εξόρυξε τον πρώτο τόνο ουρανίου.

Να σημειωθεί πως, παρά τη διεθνή καπιταλιστική κρίση, τα κέρδη της «Ροσάτομ» πέρσι αυξήθηκαν κατά 50%, φτάνοντας τα 60 δισεκατομμύρια ρούβλια. Ηδη για το 2011 έχει κλείσει διπλάσιες συμφωνίες σε σχέση με πέρσι, με ξένες εταιρείες και χώρες, που η αξία τους φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εκτιμά πως τελικά αυτές οι συμφωνίες θα ξεπεράσουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στο χρόνο.

Από τη μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες άλλων ισχυρών πυρηνικών δυνάμεων, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Κίνα, για τη ρωσο-αμερικανική πυρηνική συνεργασία, δήλωσε πως «πρόκειται για καλή δουλειά, ωστόσο αυτή δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μπίζνα»...


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ