Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φτηνή και ποιοτική συγκοινωνία για το λαό

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, κατέθεσε χτες ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης.

«

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής και υπέρ των μονοπωλίων πολιτικής της, ετοιμάζεται να φέρει Νομοσχέδιο στη Βουλή που ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης του έργου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει μια σειρά σοβαρότατες επιπτώσεις στην εργατική τάξη και το λαό που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες, αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις. Ηδη έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια από 20% μέχρι και 40% από 1/2/2011, ενώ έχουν γίνει περικοπές και συγχωνεύσεις δρομολογίων σε πάνω από 50 γραμμές της ΕΘΕΛ, δυσκολεύοντας στη μετακίνηση τους εργαζόμενους λαϊκών συνοικιών. Παράλληλα, χειροτερεύουν οι συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ατυχημάτων. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει γνωστή την επιδίωξή της να μειώσει δραματικά το προσωπικό και να περικόψει δραστικά σε όσους μείνουν τους μισθούς, τα ωράρια και τα άλλα δικαιώματά τους.

Ολη αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει αναστάτωση στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών που βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Την ίδια αναστάτωση έχει επιφέρει και στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και τους φορείς τους, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Ολοι αυτοί ζητάνε:

  • Να ακυρώσει η κυβέρνηση οριστικά τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.
  • Να μετακινούνται δωρεάν όλη τη ημέρα οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άποροι, οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι φαντάροι και άλλες ευπαθείς ομάδες του λαού.
  • Τη δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων σε πρώτη φάση τις πρωινές ώρες που πάνε στη δουλειά τους.
  • Να μην απολυθεί ούτε να μεταταγεί κανένας εργαζόμενος, να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ και να μη μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, να μην καταργηθούν κατακτήσεις χρόνων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μην εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπερωρίες ή τα ρεπό τους για να βγει το έργο και για να αξιοποιείται όλος ο υπάρχων στόλος οχημάτων και συρμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες λεωφορεία και πάνω από το 35% των τρόλεϊ παραμένουν καθημερινά ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια λόγω έλλειψης προσωπικού και ενώ ο λαός ταλαιπωρείται με πολύωρες αναμονές στις στάσεις ή στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στα διάφορα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων και έχει τη θέση ότι αυτά θα βρούνε την οριστική τους δικαίωση, όταν οι αστικές συγκοινωνίες γίνουν 100% δημόσιες στα πλαίσια ενός Ενιαίου Φορέα Μεταφορών που θα είναι κρατική λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, αν η κυβέρνηση θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και θα ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων και του λαού».

  • Στο μεταξύ χτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε στα γραφεία στη Βουλή με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ