Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Ενίσχυση της αγοράς με χρήματα των λαών

Στην ενίσχυση του οπτικοακουστικού και του τραπεζικού κεφαλαίου σε βάρος των κινηματογραφιστών, του ίδιου του κινηματογράφου ως τέχνης και βέβαια του κοινού, προχωρά η ΕΕ, ανακοινώνοντας προχθές από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί «Ταμείο Εγγυήσεων Δανείων» για τον κινηματογραφικό τομέα, με 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Ταμείο αυτό - που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «MEDIA» - στοχεύει «να διευκολύνει τους παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση». Δηλαδή, τα χρήματα των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση, ώστε οι ιδιώτες παραγωγοί να μπορούν να παίρνουν τραπεζικά δάνεια! Αυτό εννοεί η ΕΕ και οι θιασώτες της, όταν μιλούν για «ενίσχυση» του κινηματογράφου: Την ενίσχυση της καπιταλιστικής αγοράς στον κινηματογραφικό τομέα, δηλαδή την ενίσχυση της διαδικασίας πλήρους εμπορευματοποίησής του.

Τη διαχείριση του Ταμείου θα αναλάβει η Επιτροπή, μαζί με δύο οργανισμούς «που διαθέτουν μακρόχρονη τεχνογνωσία στον εν λόγω τομέα», το γαλλικό Ινστιτούτο Χρηματοδότησης του Κινηματογράφου και των Πολιτιστικών Βιομηχανιών (IFCIC) και η Εταιρεία Εγγυήσεων για τον Οπτικοακουστικό Τομέα της Ισπανίας (Audiovisual SGR).

Το Ταμείο θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2013. Οι δύο οργανισμοί θα μοιραστούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ, με την Επιτροπή να εκτιμά ότι η λειτουργία του Ταμείου θα «αποδεσμεύσει» περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή δανείων από τις τράπεζες προς τις οπτικοακουστικές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, η τράπεζα θα μπορεί να ανακτήσει έως και το 55% του ποσού του δανείου από το IFCIC, και έως το 50% από την Audiovisual SGR, με τα σχετικά κεφάλαια να προέρχονται από τους ίδιους πόρους τους και από το ταμείο εγγυοδοσίας των παραγωγών του οπτικοακουστικού τομέα του προγράμματος MEDIA.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη ανακοινώθηκε ανάλογος μηχανισμός από τη γερμανική κυβέρνηση για την εγχώρια αγορά της, μέσω σχετικής συμφωνίας που «έκλεισε» με την τράπεζα KfW της Φραγκφούρτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ