Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Αρχίζουν τη Δευτέρα επαφές για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

BHΡΥΤΟΣ.--

Τη Δευτέρα θ' αρχίσει τις επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν. Μέχρι τότε, ο Ραφίκ Χαρίρι, επικεφαλής της κυβέρνησης που κατέρρευσε χτες μετά την παραίτηση 11 βουλευτών που πρόσκεινται στη «Χεζμπολλάχ» και στους συνεργάτες της, θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Χεζμπολλάχ», Μουχάμαντ Ράαντ, προανήγγειλε ότι η οργάνωσή του θα προτείνει για την πρωθυπουργική θέση «πρόσωπο με μακρά ιστορία στην αντίσταση προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξωτερικής παρέμβασης». Ο ίδιος ο Χαρίρι δεν έχει κάνει δηλώσεις. Αναμενόταν αργά χτες στην Αγκυρα για συνομιλίες, σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο, με την τουρκική ηγεσία.

Από την πλευρά του, ο λιβανικός Τύπος μιλά για «απόλυτη κρίση». Οι Βρυξέλλες κάλεσαν «για λύση διά μέσου διαπραγματεύσεων» και ο Αραβικός Σύνδεσμος επισήμανε «τον κίνδυνο επιδείνωσης», επιμένοντας στο ότι «θα πρέπει οι εξελίξεις να μείνουν εσωτερική υπόθεση της χώρας, χωρίς παρεμβάσεις». Η ιρανική ηγεσία, τέλος, κατηγόρησε Ισραήλ - ΗΠΑ ότι σαμποτάρισαν τη «μεσολαβητική πρόταση» Σαουδικής Αραβίας (στήριξη σε Χαρίρι) - Συρίας (στήριξη σε «Χεζμπολλάχ»).

Υπενθυμίζεται ότι αιτία της κλιμάκωσης είναι το αίτημα της «Χεζμπολλάχ» να διακόψει η λιβανική κυβέρνηση κάθε επαφή με το δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον υιό Χαρίρι. Εντονη είναι η φημολογία ότι μεταξύ των υπόπτων θα κατονομάζονται μέλη της «Χεζμπολλάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ