Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Εκατομμύρια οι πληγέντες

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζουν να πλήττουν τη Σρι Λάνκα, που μέχρι στιγμής μετρά περισσότερους από 325.000 εκτοπισμένους και τουλάχιστον 25 νεκρούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών της χώρας οι πληγέντες των πλημμυρών, που έχουν επιδράσει καταστροφικά στην γεωργία και την κτηνοτροφία σαρώνοντας κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Στις πρωταρχικές ανάγκες των πληγέντων βρίσκεται η διανομή φαρμάκων και τροφίμων, καθώς χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι που έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς σε περιοχές με σχετικό υψόμετρο, που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες. Αρκετοί δε είναι οι πληγέντες - κυρίως Ταμίλ - που δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν προσφέρει καμία βοήθεια, παρά την κινητοποίηση του στρατού, καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις φαγητού, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται κυρίως από τη «φιλανθρωπία» όσων μπορούν να βοηθήσουν...

Ωστόσο, ιδιαίτερα αισθητή και επικίνδυνη είναι πλέον η περιορισμένη ή και αδύνατη πρόσβαση στο καθαρό νερό, που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την εξάπλωση επιδημιών. Απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη για τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις από το καταστροφικό τσουνάμι, αλλά και του πολυετούς εμφυλίου πολέμου.

Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και στις Φιλιππίνες, όπου οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 42, οι εκτοπισμένοι τις 400.000, ενώ οι ζημιές εκτιμώνται σε περισσότερα από 23 εκατομμύρια δολάρια, καθώς έχουν καταστραφεί καλλιέργειες αλλά και αναπτυξιακά έργα. Σύμφωνα με τις αρχές, έχει ήδη κινητοποιηθεί ο στρατός, προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα, φάρμακα, νερό και ρούχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ