Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Στον αέρα» η λειτουργία του

Σύσκεψη για τους άνεργους ναυτεργάτες στις 27 Γενάρη

Σωρό από ερωτήματα δημιουργεί ότι από τις 19 Νοέμβρη - οπότε και ορίστηκαν οι νέοι εκπρόσωποι των ναυτεργατών στη διοίκηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) - αυτή μέχρι και χτες με ευθύνη του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων (ΘΥΝΑΛ) δεν έχει συνεδριάσει. Υπενθυμίζεται ότι μετά από απαίτηση των ναυτεργατών, η ΠΝΟ όρισε τους εκπροσώπους της στη διοίκηση του ΓΕΝΕ, από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ενώ ο τρίτος εκπρόσωπος των ναυτεργατών, θα είναι από τη Ναυτεργατική Ενωση των Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ). Οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων από την πρώτη στιγμή, δηλαδή εδώ και δύο μήνες, θέτουν αίτημα για άμεση συνεδρίαση της διοίκησης του Γραφείου προκειμένου να ελεγχθούν τα πεπραγμένα του, χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Είναι γνωστό ότι το ΓΕΝΕ, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και της αντιλαϊκής τους πολιτικής, στην ουσία λειτουργεί για να παρέχει κάλυψη στην εφοπλιστική ασυδοσία και το δουλεμπορικό κύκλωμα των ναυτιλιακών πρακτόρων που δρα στην Ακτή Μιαούλη σε βάρος των ναυτεργατών και για να μαγειρεύει τα στοιχεία για την ανεργία των ναυτεργατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που η ανεργία στους ναυτεργάτες, σύμφωνα με τα ναυτεργατικά σωματεία, καλπάζει, στους καταλόγους του ΓΕΝΕ οι άνεργοι δεν ξεπερνούν τις 2.000, ενώ το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει - και αυτό σε ελάχιστους λόγω των απαγορευτικών προϋποθέσεων που θέτει - ανέρχεται στα 295 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους! Επιπλέον παρά το αίτημα των ναυτεργατών να ελέγχει ως οφείλει τις λίστες πληρωμάτων (κρου λιστ) των πλοίων, ώστε να ναυτολογούνται άνεργοι όπου υπάρχει έλλειψη, τέτοια στοιχεία δεν έχει εμφανίσει ποτέ, ενώ έχει διαπιστωθεί κατ' επανάληψη ότι «σπρώχνει» ανέργους να ναυτολογούνται μέσω ναυτιλιακών πρακτορείων, κατά παράβαση και αυτής ακόμα της απαράδεκτης νομοθεσίας που προβλέπει ναυτολόγηση ναυτεργατών αποκλειστικά και μόνο από το ΓΕΝΕ.

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Επιτροπή Ανέργων καλούν τους ναυτεργάτες σε σύσκεψη στις 27 Γενάρη στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ για την οργάνωση του αγώνα για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, για να συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις 10 Φλεβάρη. Απαιτούν την άμεση σύγκληση της διοίκησης του ΓΕΝΕ, έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους άνεργους ναυτεργάτες 1.120 ευρώ, να δοθούν από το ΓΕΝΕ ποιοι είναι οι άνεργοι επιδοτούμενοι και μη, κάθε μήνα να συγκεντρώνει όλα τα κρου λιστ των πλοίων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ