Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλούσια συζήτηση με εργαζόμενους στη Βιομηχανική Ζώνη Κορωπίου

Με μεγάλο ενδιαφέρον συζήτησαν το Σάββατο το απόγευμα Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου, αμέσως μετά το μάθημα Ελληνικών που παρακολουθούν εκεί οι μετανάστες. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ μαζί με δικηγόρους του ΠΑΜΕ, οι οποίοι συζήτησαν μαζί τους για τις διαδικασίες νομιμοποίησής τους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ινδοί και Πακιστανοί εργαζόμενοι στη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου, οι μετανάστες εξέφρασαν όλη τους την αγανάκτηση για την άγρια εκμετάλλευση που βιώνουν από τους εργοδότες και τους κρατικούς μηχανισμούς: Απλήρωτες υπερωρίες 3 και 4 ωρών, λιγότερα ένσημα από αυτά που δικαιούνται, ακόμα και ότι κάποιοι εργοδότες κρατούν 100 ευρώ από το μισθό τους «με το έτσι θέλω»! «Οταν πάμε στην αστυνομία ή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, όχι μόνο δεν μας βοηθούν, αλλά μας τρομοκρατούν κι από πάνω. Οι αστυνομικοί λένε ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους να παρέμβουν και αμέσως τηλεφωνούν στα αφεντικά να τους πουν ότι παραπονεθήκαμε...», είπαν χαρακτηριστικά αρκετοί.

«Δεν ευθύνεται μόνο η κρίση για την ανεργία», τόνισαν ορισμένοι. «Πολλοί εργοδότες με πρόσχημα την κρίση απολύουν τους νόμιμους μετανάστες για να προσλάβουν "παράνομους" με λιγότερα χρήματα», εξηγούσαν. Την ίδια στιγμή, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την αδυναμία να πληρώνουν ακόμη και για τα παράβολα που χρειάζονται για την άδεια παραμονής (σ.σ. 300 ευρώ το χρόνο ανά άτομο). «Εγώ ήρθα στην Ελλάδα με το καθεστώς της οικογενειακής επανένωσης», είπε μια 20χρονη Ινδή. «Ωστόσο και ο πατέρας μου και εγώ είμαστε χωρίς δουλειά. Εχουμε να πληρώσουμε νοίκι 400 ευρώ, λογαριασμούς... Πώς να βρούμε τα λεφτά για τα παράβολα; Κινδυνεύω ανά πάσα στιγμή να με στείλουν πίσω».

Από τη μεριά τους, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μίλησαν με τους μετανάστες για το φράχτη που ετοιμάζουν στον Εβρο, για το νομοσχέδιο για το άσυλο που κάνει πιο αντιδραστική την αντιμεταναστευτική πολιτική και τους κάλεσαν να οργανωθούν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ