Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζεται η «επιδημία» αυτοπυρπολήσεων

ΚΑΪΡΟ.--

Υπέκυψε, τελικά, στα εγκαύματά του, ο 25χρονος Αιγύπτιος οικοδόμος που αυτοπυρπολήθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από τα περίπου δέκα περιστατικά αυτοπυρπόλησης που, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «al Arabiya» καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα. Αλλοι δύο άνθρωποι νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.

Οι αυτοπυρπολήσεις φαίνεται ότι «μεταδόθηκαν» στην Αίγυπτο, και σε άλλες αφρικανικές χώρες, από την Τυνησία, όπου μια τέτοια κίνηση απελπισίας πυροδότησε τη λαϊκή έκρηξη οργής που κλιμακώθηκε με μαζικές διαδηλώσεις και έφτασε στο σημείο να εκδιώξει τον, επί 23 χρόνια, ισχυρό άνδρα της χώρας, Μπεν Αλί. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μουμπάρακ υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Αιγύπτου και Τυνησίας και δεν τίθεται θέμα επέκτασης των διαδηλώσεων από τη μία χώρα στην άλλη».

Διαφορετική άποψη, όμως, είχε ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, και νυν σημαίνουσα προσωπικότητα, πίσω από την οποία φαίνεται να συσπειρώνεται μεγάλο κομμάτι της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης αλλά και να επενδύουν, σταδιακά, ορισμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (καταρχάς ευρωπαϊκές και μετά οι ΗΠΑ) ως εναλλακτική λύση στον Μουμπάρακ. Ο Μπάρανταϊ εκτίμησε ότι είναι «θέμα χρόνου» πότε θα «εκραγεί» η Αίγυπτος αλλά και άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ