Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Συλλήψεις ισλαμιστών και «αποκαλύψεις» για το Νταρφούρ

XAΡΤΟΥΜ.-- Πολιτικές ανακατατάξεις επιφέρει στο βορρά το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νότου. Χτες, συνελήφθη ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ισλαμικού «Λαϊκού Κόμματος του Κογκρέσου» Χασάν αλ Τουράμπι και άλλα οκτώ στελέχη με την κατηγορία της υποκίνησης σε «λαϊκή εξέγερση» με αφορμή το τελευταίο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα.

Ο 78χρονος Τουράμπι θεωρείται πρώην σύμμαχος και στενός συνεργάτης του νυν ισλαμιστή Σουδανού προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, αλλά και από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος που είχε κάνει ο τελευταίος το 1989. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις ανάμεσα σε Μπασίρ και Τουράμπι έχουν διαταραχθεί. Επιπλέον χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι «αποκάλυψαν» στενές σχέσεις ανάμεσα στο «Λαϊκό Κόμμα του Κογκρέσου» του Τουράμπι με το ένοπλο «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM) που δρα στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν. Μάλιστα, ο Τουράμπι είχε πει προχτές σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «λαϊκές διαμαρτυρίες στους δρόμους παρόμοιες με αυτές στην Τυνησία θα μπορούσαν να γίνουν και στο Σουδάν εάν ο πρόεδρος Μπασίρ αποτύχει να μοιραστεί την εξουσία».

«Συμπτωματικά» το ίδιο 24ωρο, τo «Σουδανικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης», με πρόσβαση στις σουδανικές μυστικές υπηρεσίες, μετέδωσε πως στελέχη των ανταρτών JEM που συνελήφθησαν στο Δυτικό Νταρφούρ την περασμένη βδομάδα ομολόγησαν σε ανάκριση ότι έχουν σχέσεις και απολαμβάνουν πολυποίκιλης υποστήριξης από το κόμμα του Τουράμπι για να εξαπολύουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Νταρφούρ.

Μέσα σε όλα αυτά, χτες η κεντρική εφορευτική επιτροπή στο νότο ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα της περασμένης βδομάδας για την ανεξαρτησία ξεπέρασε το 96% και στους Νοτιοσουδανούς της διασποράς το 97%. Το ποσοστό συμμετοχής είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Απρίλη όπου ψήφισε μόνο το 62% των εγγεγραμμένων. Η εφορευτική επιτροπή συνεχίζει την καταμέτρηση των ψήφων, αλλά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το «ναι» στην ανεξαρτησία φαίνεται ότι θα επικρατήσει με σαρωτικά ποσοστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ