Κυριακή 23 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Παραπέρα εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια»

Ορισμένα σημαντικά γεγονότα του τελευταίου διαστήματος περιπλέκουν την Ελλάδα στον ιστό της αμερικανοΝΑΤΟικής κυριαρχίας και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μετά τις συνομιλίες των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας για το σχέδιο συνεκμετάλλευσης και συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, έρχεται η σειρά του Ισραήλ. Οι συνομιλίες στην Αθήνα μεταξύ ελληνικής και ισραηλινής πλευράς έδωσαν το στίγμα ενδιαφέροντος.

Εν αρχή κι εδώ είναι το πετρέλαιο του Αιγαίου, ο φυσικός πλούτος γενικότερα. Η επέκταση πέρα των γενικών εμπορικών ανταλλαγών αφορά κυρίως τη στρατιωτική συνεργασία σε προμήθεια και τεχνογνωσία πολεμικού υλικού από το Ισραήλ. Μετά τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες συνεργασίας, συγκυριαρχίας και συνεκμετάλλευσης, το δίχτυ φαίνεται να απλώνεται επικίνδυνα. Στην περιοχή λειτουργούν συμπλεκόμενα ισχυρά ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα χωρίς σταθερές συμμαχιών, χωρίς προκαθορισμένη ρότα και με άδηλα αποτελέσματα. Στην ατέρμονη αυτή διαπλοκή η ελληνική αστική τάξη δια της κυβερνήσεως παριστάνει την πολύφερνη νύφη προσδοκώντας οφέλη.

Συνεχίζει το δρόμο του ισότιμου ιμπεριαλιστικού εταίρου έστω και δεύτερης σειράς χωρίς επιστροφή. Προσπαθεί να διασφαλίζει κολιγιές και προστασίες προσφέροντας ως τίμημα την Ελλάδα και το λαό της.

Στη διχαστική της αμετροέπεια αναφέρεται δια του υφυπουργού κ. Μανιάτη στο Αιγαίο ως «Βόρειο Αιγαίο». Εκ των πραγμάτων προκύπτει η ερώτηση: «Τι συμβαίνει με το νότιο Αιγαίο; Γιατί αυτός ο επίμονος διαχωρισμός;». Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στις συνομιλίες συνεργασίας με το Ισραήλ. Η επίσκεψη της εκπροσώπου της πρώτης ιμπεριαλιστικής οικονομικής μηχανής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αγγελα Μέρκελ, στην Κύπρο δείχνει ότι οι ανταγωνισμοί αγκαλιάζουν και το νησί.

Το ενδιαφέρον στην πολύπαθη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης απλώνεται σε όλες τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές, αλλά κι ανερχόμενες οικονομίες (Κίνα κ.λ.π.). Σε περιφερειακή κλίμακα, όλα δείχνουν ότι οι αστικές τάξεις Ελλάδας, Ισραήλ, Τουρκίας επιδίδονται σ' ένα επικίνδυνο ανταγωνιστικής συνεργασίας «παιχνίδι» για να εξασφαλίσουν την προστασία επιμέρους πλευρών της ιμπεριαλιστικής λέσχης των ισχυρών. Αυτό διατηρεί αναμμένο το φιτίλι στις μεταξύ τους σχέσεις για λογαριασμό κατ' ουσία των εκάστοτε ισχυρών πατρόνων τους. Στη δίνη περιπλέκεται κι η αστική τάξη της Κύπρου. Η ρέουσα επικίνδυνη κατάσταση απειλεί να οδηγήσει τους λαούς σε πολεμική κατάρρευση. Το εργατολαϊκό κίνημα υποχρεώνεται να απαντήσει ολοκληρωτικά χωρίς δισταγμούς και περιστροφές. Μπροστά στον πόλεμο, στην πείνα και στο θάνατο, η λύση βρίσκεται στην ανατροπή.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ