Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Πιάνει δουλειά ο «Καλλικράτης»

Μέχρι τέλος Φλεβάρη η κυβέρνηση αναμένει προτάσεις για επενδυτικά σχέδια και ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων

Τις προτάσεις των περιφερειών για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ζήτησε χτες από τους 13 Περιφερειάρχες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μιλώντας για «μια επικαιροποιημένη και συνολική αναπτυξιακή στρατηγική και προοπτική, καθώς και σχέδιο δράσης για την υλοποίησή της». Πρακτικά, η συνάντηση έχει να κάνει με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου του «Καλλικράτη» για τη μετατροπή των Περιφερειών σε όργανα διαχείρισης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την άμεση χρηματοδότηση ομάδων του κεφαλαίου που θα εκδηλώσουν την πρόθεση να κάνουν επενδύσεις στην περιφέρεια. Το, θέμα, μάλιστα, τέθηκε επιτακτικά, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει ότι η απορρόφηση πόρων 5,2 δισ. ευρώ για το 2011 από το ΕΣΠΑ έχει να κάνει με την ανταπόκριση των Περιφερειών.

Η χτεσινή τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη, που συνάντησε τους περιφερειάρχες στην Αθήνα, επιχείρησε να χρεώσει την πασιφανή αποτυχία της πολιτικής λεγόμενης περιφερειακής «ανάπτυξης» της ΕΕ όλων των προηγούμενων ετών, όχι στην ανισόμετρη ανάπτυξη και τους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά στις αδυναμίες των «τοπικών κοινωνιών» να χαράξουν την αναγκαία στρατηγική και «στην απαίτηση της κεντρικής διοίκησης να ελέγχει τις τελικές κατανομές».

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σχετικά με μια πολιτική που ποτέ δεν στόχευε στην ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, αλλά σε έναν παραγωγικό - οικονομικό καταμερισμό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, επωφελή μόνο για το μεγάλο, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει και πάλι μια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, χωρίς καμία εγγύηση πραγματικής στήριξης της Περιφέρειας. Αλλωστε, τα παραδείγματα που ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε, δείχνουν τελικά την αναπαραγωγή και διεύρυνση του χάσματος που χωρίζει ακόμα και τις ξεχωριστές περιοχές στη χώρα. Το επίπεδο ανάπτυξης της Αττικής, είναι τετραπλάσιο του τελευταίου νομού, της Ηλείας. Το ανατολικό τμήμα της χώρας και το νησιωτικό υπερέχουν του δυτικού και της βόρειας συνοριακής ζώνης. Η συμμετοχή ολόκληρης της Ηπείρου στο εθνικό ΑΕΠ είναι 2,5% και της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 3,5%.

Ο υπουργός κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποβάλλουν μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, μεταξύ άλλων: Προτάσεις για προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων περιφερειακής συνοχής (επενδυτικός νόμος), καθώς και για ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό. «Ειδικές και αιτιολογημένες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης», μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία. Επιχειρησιακό σχεδιασμό συμπληρωματικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα Κοινοτικά προγράμματα, ώριμα έργα, ανταποδοτικά ΣΔΙΤ κ.ά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το υπουργείο προσφέρει «συμβουλευτική υποστήριξη», τεχνογνωσία, αναπτυξιακά σχέδια, ενημέρωση και πρόσβαση για την πρόοδο των έργων σε κάθε περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ