Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας
φωτο

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΛΑΝΑΣ έζησε και "έφυγε" κομμουνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ, σταθερός, συνεπής και αταλάντευτος αγωνιστής, μαχητής για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Στην μνήμη του, προσφέρουμε 80 ευρώ στο ΚΚΕ για την οικονομική εξόρμηση.

Ε.Γ. Αναστασίου

***

φωτο

Στις 22/12/2008 έφυγε από κοντά μας η αγωνίστρια του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΠΙΣΤΗ.

Στη μνήμη της, καθώς και στους αγαπημένους της γονείς, ΝΙΚΟΛΑ και ΕΛΕΝΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ και ΣΩΤΗΡΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, καθώς και στις αδερφές της, ΜΑΡΙΚΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΑΘΗΝΑ ΠΑΥΛΙΔΗ, ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΠΑΣΙΛΕΚΑ και ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, προσφέρουμε μέσω της ΚΟΒ Καθηγητών Πειραιά 250 Ευρώ.

Ο σ. Σπυρόπουλος Λάζαρος, τα παιδιά, Ισμήνη και Ελένη - Στέφανος, και οι εγγονές της, Θεοπίστη και Νίκη.

***

φωτο 2

Στην μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ΑΛΕΥΡΙΔΗ ΛΕΩΝΙΔΑ και ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΘΑΝΑΣΗ, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεταμόρφωσης προσφέρει 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Ο ΑΛΕΥΡΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Αλέκου και της Βασιλικής γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Μέλος του ΚΚΕ, διμοιρίτης στον ΕΛΑΣ και στην ΟΠΛΑ στα χρόνια της κατοχής. Στο ΔΣΕ υπηρετούσε στην 16η Ταξιαρχία με το βαθμό του Λοχαγού ΠΕ, διοικητής τάγματος. Στις αρχές του 1949, τραυματίστηκε βαριά στη θέση Ρότο και πέθανε στο Νοσοκομείο του ΓΑ του ΔΣΕ, στις 15.2.1949. Ταγματάρχης τιμημένος νεκρός (Δ/μα 12.5.'49).

Σωτήρης Μπουρλής
Σωτήρης Μπουρλής
Ο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ήταν από τη Μαριολάτα Φωκίδας, Μαχητής της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το 1949.

***

φωτο

Στην άσβεστη μνήμη του συζύγου μου, ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΟΥΡΛΗ, προσφέρω στο ηρωικό ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 50 ευρώ.

Επίσης, στη μνήμη του πατέρα μου, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, αντιστασιακού και μαχητή του ΔΣΕ, πρώην πολιτικού πρόσφυγα στην φιλόξενη Τασκένδη και της μητέρας μου ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ και του αγαπημένου μας αδερφού ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΚΗ, προσφέραμε στο ΚΚΕ για την οικονομική εξόρμηση ακόμα 50 ευρώ. Πάντα θα τους θυμόμαστε και θα περπατάμε στα χνάρια τους.

Οι κόρες και αδερφές: Παναγιώτα(κόρη), Ντίνα (Κωνσταντινιά), Ευανθία, Ευσταθία, ο αδερφός Κώστας και η νύφη Ολυμπία (Λιούμπα).

***

φωτό

Μαρτυρίες δύο συν/στών και σφ/ων (των Γιάννη Αναστόπουλου και Χαράλαμπου Χαϊδεμένου) για τον σ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΖΟΥΠΙΝΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ.

Στις 14.8.2010 έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια, χτυπημένος από την επάρατο, ο σ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΥΠΙΝΑΣ. Δεν έγινε κατορθωτό να παραβρεθούμε στην κηδεία του(πολιτική) και, έστω αργά, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του. Εγώ, ο Γιάννης Αναστόπουλος, συναγωνιστής - σύντροφος και συμπολεμιστής στο ΔΣΕ, συμμαθητής στην Διδασκαλική Ακαδημία του ΔΣ Πελοποννήσου. Ο σ. Αριστείδης, όντας φοιτητής Ανωτάτης Εμπορικής, εγκαταλείποντάς την ανέβηκε στο ΔΣ Πελοποννήσου. Στην μάχη της Χαλανδρίτσας, τραυματίστηκε με διαμπερές στα πνευμόνια. Μετά την ανάρρωσή του πήγε στη σχολή στα Τρόπαια. Αποφοιτώντας στις 20.12.'48, πήγε στο χωριό και άνοιξε το σχολείο. Σε εκκαθαριστική επιχείρηση της 11ης Μεραρχίας του αστικού στρατού, συλλαμβάνεται, περνάει στρατοδικείο, δικάζεται σε θάνατο και μένει 16 χρόνια στη φυλακή. Βγήκε το 1963, για να συλληφθεί ξανά στα 1967 από τη χούντα και έμεινε δύομιση χρόνια εξορία.

Αριστείδης Ζούπινας
Αριστείδης Ζούπινας
Δεν μπορώ να μην μνημονεύσω και τον αδερφό του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ, Αντιστασιακό αξιωματικό του ΕΛΑΣ με δεκάχρονη φυλάκιση (το επάγγελμα δάσκαλος). Καταγόταν από το χωριό Κωστόμερα ν. Ηλείας, από εύπορη οικογένεια. Γονείς και αδέρφια όλοι αντιστασιακοί και σαν τέτοιοι, μετά τη Βάρκιζα, αντιμετώπισαν διώξεις και καταδίκες. Σε όλη την πορεία της ζωής τους, έμειναν πιστοί στα ιδανικά των αγώνων και τα πιστεύω τους.

Κι εγώ, ο Χαρ. Χαϊδεμένος, δεν θα επαναλάβω τα όσα αναφέρει ο σ. Γιάννης (που πολλά γνωρίζω). Με το συναγωνιστή σύντροφο και αδερφικό μου φίλο, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΖΟΥΠΙΝΑ, έζησα μαζί του στα κάτεργα της Κεφαλονιάς - Κέρκυρας, Ιντζεδίν, Αίγινας, πάνω από 10 χρόνια σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και, με καταδίκη σε θάνατο, περιμένοντας με το σήμερα και το αύριο. Η χούντα μας "έσμιξε" πάλι. Βγαίνοντας στην κοινωνία, η επικοινωνία μας ήταν καθημερινή. Η άσχημη πορεία της υγείας του τον βασάνισε πολύ. Παλικαρίσια αντιμετώπισε την όλη κατάσταση. Αταλάντευτος στο πιστεύω του, στα ιδανικά που πάλεψε και αγωνίστηκε. Τον διέκρινε ο ακέραιος συντροφικός και ανθρώπινος χαρακτήρας της καλοσύνης και αγάπης, αλτρουιστής στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό του. Η σκέψη μας θα σε συντροφεύει πάντα αγαπημένε μας σύντροφε.

Αντί για λίγα λουλούδια στον τάφο σου, προσφέρουμε από 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για την οικονομική του εξόρμηση.

Θεοπίστη Σπυροπούλου
Θεοπίστη Σπυροπούλου
Ο σ/φοι σου, Γιάννης και Χαράλαμπος


Λεωνίδας Αλευρίδης
Λεωνίδας Αλευρίδης

Θανάσης Αρβανίτης
Θανάσης Αρβανίτης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ