Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
«Αποδίδουν» οι εκβιασμοί

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Οι πιέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας φαίνεται ότι «αποδίδουν» καθώς ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Unite, Ζιντ Σελεστάν, αναμένεται «εντός ωρών να ανακοινώσει την αποχώρησή του ως υποψήφιος» σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» που προέκυψε από τις εκλογές- παρωδία της 28ης Νοεμβρίου, ένα αδιέξοδο που τείνει να τινάξει τα πάντα στον αέρα και κυρίως τα σχέδιά τους για το «μέλλον της Αϊτής». Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, η Μιρλάντ Μανιγκάτ ως πρώτη και ο Σελεστάν ως δεύτερος είχαν προκριθεί για το δεύτερο γύρο. Ωστόσο εξακολουθούν οι ταραχές, τα παζάρια, οι απειλές και οι εκβιασμοί κυρίως εκ μέρους του «φαβορί» των εκλογών και αγαπημένου των παραστρατιωτικών δολοφόνων, που «έμεινε τρίτος», Μισέλ Μαρτελί. Η έκθεση των «εμπειρογνωμόνων» του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-(OAS) που όπως αποκάλυψε ο Μάρκ Γουέισμπροτ στην εφημερίδα Γκάρντιαν εκ των 7 οι 6 ήταν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία (που φυσικά δεν είναι στην αμερικανική ήπειρο) αναφέρει ότι βάσει των... ευρημάτων στο δεύτερο γύρο «πέρασαν» οι Μανιγκάτ και ο Μαρτελί.

Στο μεταξύ, με ολοσέλιδη καταχώρησή τους στην εφημερίδα Μαϊάμι Χέραλντ, εκατοντάδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, ο συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, οι ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε και Ντάνι Γκλόβερ, η πρώην βουλευτής Σίνθια ΜακΚίνεϊ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ και εκατοντάδες άλλοι «απαιτούν από τις ΗΠΑ, την κυβέρνηση της Αϊτής και τα Ηνωμένα Εθνη να σταματήσουν να εμποδίζουν την επιστροφή του προέδρου Αριστίντ στην Αϊτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ