Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προετοιμάζουν το έδαφος για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας προετοιμάζουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (ΝΔ) και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΟΚ). Ταυτόχρονα, διαμορφώνουν ένα δήθεν κοινωνικό - φιλολαϊκό προφίλ για την πολυεθνική ISS, που ελέγχει σχεδόν το σύνολο των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης στους οργανισμούς της Θεσσαλονίκης και έχει αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια στην εφαρμογή συνθηκών δουλεμπορίου στους εργαζόμενους που απασχολεί.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης διαμεσολάβησε, προκειμένου η εταιρεία «ISS Facility Services ΑΕ» να διαθέσει δωρεάν για δύο βδομάδες τρία επανδρωμένα απορριμματοφόρα, προκειμένου να συμβάλουν στην ταχύτερη αποκομιδή των σκουπιδιών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αποδέχθηκε την προσφορά, ευχαρίστησε τον Π. Ψωμιάδη για την πρωτοβουλία του και εξήρε την «ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση» της εταιρείας. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα «η συγκεκριμένη χειρονομία να βρει μιμητές και σε άλλους τομείς και δραστηριότητες όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνδράμει στο έργο του Δήμου».

Ομως, οι καθαρίστριες των 500 ευρώ που βιώνουν τι εστί «κοινωνική ευαισθησία» της ISS, δείχνουν στους αιρετούς του δικομματισμού πως κανένας ιδιώτης εργολάβος, πόσο μάλλον η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία εργολάβων, ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα κέρδη της, εκμεταλλευόμενη άγρια τους εργαζόμενους.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα: «Η ISS καταγγέλθηκε με στοιχεία, ότι δεν περιορίζεται μόνο στο παράνομο κόψιμο του μισθού των 400 και 500 ευρώ από τους εργαζόμενους. Επεκτείνεται και σε συστηματική παραβίαση των συμβάσεων που έχει υπογράψει με δεκάδες δημόσιους οργανισμούς (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αεροδρόμια, υπηρεσίες, υπουργεία, κ.λπ. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι έχει αναλάβει τον καθαρισμό και τη φύλαξη και των υπουργικών γραφείων.

Το ίδιο το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε πρόσφατο πόρισμά του, καταγγέλλει τις σχέσεις τής εν λόγω εταιρείας με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τέλος, αυτό που γνωρίζουμε (από την έδρα της επιχείρησης στη Δανία και άλλες χώρες) είναι ότι πρόκειται για θυγατρική εταιρεία της διαβόητης αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs, με τη γνωστή εμπλοκή στη διαχείριση του δημοσίου χρέους της χώρας μας που τόσο ματώνει άδικα όλους τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ