Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν με καταλήψεις στην ΑΤΕ!

Συνεχίζονται, σ' όλη τη χώρα, οι πολύμορφες αγροτικές κινητοποιήσεις

Αποψη από την κινητοποίηση των αγροτών στον ΕΛΓΑ της Λάρισας
Αποψη από την κινητοποίηση των αγροτών στον ΕΛΓΑ της Λάρισας
Μετά τις χτεσινές καταλήψεις στον ΕΛΓΑ, με καταλήψεις υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, σ' όλη τη χώρα, συνεχίζουν, σήμερα, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Με την αγωνιστική παρέμβασή τους θα προβάλουν την αδιαπραγμάτευτη θέση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, για Αγροτική Τράπεζα κρατική, που δε θα εξοντώνει τον φτωχό αγροτικό κόσμο με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια, όπως γίνεται σήμερα, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

Θα δηλώσουν, με έμφαση και κατηγορηματικότητα, την κάθετη αντίθεσή τους στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, που, εκτός των άλλων, θα φέρει και μια «καταιγίδα» πλειστηριασμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, ενώ θα οδηγήσει και στο ξεπούλημα των λίγων κρατικοσυνεταιριστικών μονάδων («Δωδώνη», ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ κ.ά.), που έχουν απομείνει.

Ταυτόχρονα, θα απαιτήσουν:

  • Απαγόρευση, με νόμο, κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Διαγραφή των χρεών από τόκους, παραγραφή των πανωτοκίων, πάγωμα των πληρωμών στο διάστημα της καπιταλιστικής κρίσης, για τους φτωχούς γεωργοκτηνοτρόφους και ψαράδες.

Και στη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση - όπως σε όλες που προηγήθηκαν - οι μικρομεσαίοι αγρότες θα έχουν μαζί τους εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, νέους των σπουδών, γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, στο πλαίσιο του συντονισμού της αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων, που, από κοινού, προωθούν οι αγωνιστικές, λαϊκές συσπειρώσεις ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ για τις 5 του Φλεβάρη έχει δοθεί αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Ζωοτέχνικα».

Μαχητικές κινητοποιήσεις στον ΕΛΓΑ

Σε κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία και κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ προχώρησαν χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες σε πολλές πόλεις της χώρας:

Στη Λάρισα, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζοντας τις πολύμορφες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), συμμετείχαν μαχητικά, καταγγέλλοντας το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τον ΕΛΓΑ, ο οποίος έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει, εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, και διεκδίκησαν ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Οπως υπογράμμισαν τα μέλη της αντιπροσωπείας των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κατά τη συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του καταστήματος του ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του νέου νόμου, που αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο ξεκληρίσματός τους.

Στο πλευρό των Θεσσαλών αγροτών, στη χτεσινή κατάληψη, βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ταξικών συνδικάτων, συμπαρατασσόμενοι στο δίκαιο αγώνα τους.

Στη Βέροια, όπου έγινε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ από μικρομεσαίους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας. Οι συγκεντρωμένοι με την αγωνιστική τους κινητοποίηση διεκδίκησαν τη μετατροπή του ΕΛΓΑ σε αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στον Εβρο, το ίδιο μαχητική ήταν η παρουσία των αγροτών στην κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη. Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ συντάχτηκαν με τους διαδηλωτές, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών και στα δίκαια αιτήματά τους.

Σε Πάτρα και Τρίπολη οι αγρότες της Πελοποννήσου προχώρησαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη των καταστημάτων του ΕΛΓΑ, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ, που ουσιαστικά αυξάνει τα ασφάλιστρα και μειώνει ακόμη περισσότερο το ύψος των αποζημιώσεων.

Οι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα στις δύο διευθύνσεις με κεντρικό αίτημα ο ΕΛΓΑ να γίνει αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ, με βασικό χαρακτηριστικό τη μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ.

Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Πατεράκη, μέλος της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ. Τη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισαν και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Κινητοποίηση της ΠΑΣΥ πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Η συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ έγινε στις 11 το πρωί, όπου αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική καθώς και στο νέο νόμο, ο οποίος μεταξύ άλλων καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση για τους αγρότες από το 3% που πλήρωνε επί τιμολογίων στο 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του (ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ή όχι) και στους κτηνοτρόφους από 0,50% στο 0,75% αντίστοιχα και η οποία θα παρέχεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ