Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ακαδημαϊκοί υπέρ του ελληνικού αλφάβητου

Επιχείρηση αντικατάστασης του ελληνικού αλφάβητου με το λατινικό εκτιμούν πως βρίσκεται σε εξέλιξη σαράντα Ελληνες ακαδημαϊκοί, οι οποίοι και καταγγέλλουν αυτή την επιχείρηση σε κοινή τους διακήρυξη.

Οι ακαδημαϊκοί σημειώνουν πως αυτή η επιχείρηση διενεργείται με το πρόσχημα της διευκόλυνσης της επικοινωνίας των ελληνόφωνων, ιδιαίτερα «σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές - με χρήστες κρατικές υπηρεσίες, ακόμη και ΑΕΙ - σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση, αλλά και από σχετικές προτροπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών». Υπογραμμίζουν δε ότι «η προσπάθεια αυτή... θα καταφέρει καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής σκέψης και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζονται με γραπτά κείμενα, αλλά και των εν γένει ανθρωπιστικών σπουδών». Εξάλλου, θεωρούν «αδιανόητο να δεχτούμε ως Ελληνες τη μεταμφίεση της γραφής μας με την κατάργηση πολλών γραμμάτων της που δεν πέρασαν στο λατινικό αλφάβητο και με την αντικατάστασή τους από άλλα, υποτίθεται, ηχητικώς παραπλήσια γράμματά του».

Ωστόσο, οι υπογράφοντες τη διακήρυξη ακαδημαϊκοί εκτιμούν ότι είναι «ανόσια, αλλά και ανόητη κάθε προσπάθεια να αντικατασταθεί η ελληνική γραφή στο λίκνο της» και θυμίζουν την αποτυχημένη απόπειρα των Ενετών να αντικαταστήσουν τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς. Καλούν τέλος τους Ελληνες να αντιδράσουν «για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων», οι εμπνευστές των οποίων όμως δεν κατονομάζονται στη διακήρυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ