Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα απειλή πάνω από το Λένινγκραντ

(c) 2003 PhotobankSP

Μπορεί η πανέμορφη Αγ. Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) να «γλίτωσε» - προσωρινά - την καταστροφή του ιστορικού της χαρακτήρα με τη ματαίωση της κατασκευής του ουρανοξύστη του μονοπωλίου της ΓΚΑΖΠΡΟΜ στη μέση του ιστορικού της κέντρου, αλλά φαίνεται ότι επρόκειτο για «τακτική» υποχώρηση των αρχών υπέρ της επενδυτικής «επέλασης» σε όλη την πόλη.

Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού θα εκδώσει ειδική πράξη με την οποία θα ορίζεται ότι το καθεστώς του «ιστορικού χώρου» θα αφορά πλέον μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης και όχι το σύνολό της! Διότι αλλιώς θα πληγούν οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα! Οι κίνδυνοι είναι προφανείς. Επιδιώκεται ένα είδος... «Πλάκας» και γύρω από αυτήν... το επενδυτικό χάος.

Η σημερινή Αγ. Πετρούπολη αποτελεί την κοιτίδα της Επανάστασης του Οχτώβρη. Μετά την ηρωική και νικηφόρα αντίσταση που επέδειξε το Λένινγκραντ κατά τη θηριώδη πολιορκία των ναζί, ανακηρύχθηκε «Πόλη - Ηρωας», γεγονός που στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ επέφερε, εκτός των άλλων ευεργετημάτων, και την πολιτισμική προστασία της πόλης από κάθε πλευρά.

Η επικράτηση της αντεπανάστασης αποτέλεσε την αντίστροφη μέτρηση για την πόλη (που είναι ενταγμένη και στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ), με αποκορύφωμα τα σχέδια για την κατασκευή του ουρανοξύστη, που ματαιώθηκαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη μετά από εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις και μετά από παρέμβαση της Προεδρίας.

Το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε - μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής πολιτισμικής εξαφάνισης - να προβεί σε κάποιες θεσμικές «άμυνες» της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ετσι, ανάμεσα στις 40 πόλεις που ενέταξε στο καθεστώς του «ιστορικού χώρου» ήταν και η Αγ. Πετρούπολη, αλλά... από «λάθος» - όπως ισχυρίζεται η κυβερνήτης Ματβιένκο - εντάχθηκε το σύνολο της πόλης και όχι μόνο το ιστορικό της κέντρο. «Λάθος»... που «αναγνώρισε» φυσικά το ρωσικό ΥΠΠΟ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ