Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να στηριχτεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της χώρας ήταν το αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, για το 2001, στα πλαίσια της συζήτησης Επερώτησης 45 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Παρεμβαίνοντας από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης ζήτησε το κόστος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί να το επωμιστεί εξ ολόκληρου η κυβέρνηση, αφού με την πολιτική της ευθύνεται για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σημείωσε ότι «η θέση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί είναι δραματική. Ιδιαίτερα εκείνων των παραγωγών που η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μοναδική αγροτική ενασχόληση και αποκλειστική πηγή άντλησης εισοδήματος». Εξήγησε πως «η κατάσταση αυτή οφείλεται κύρια στις εξευτελιστικές πράγματι τιμές που πουλάνε σήμερα το λάδι οι παραγωγοί, αλλά και σε εκείνα τα μέτρα που πάρθηκαν και που αφορούν το πλαφόν στην παραγωγή, τις περικοπές των εξαγωγικών επιδοτήσεων. Οι 500 δραχμές που είναι η μέση τιμή κατά κιλό που αγοράζουν το λάδι οι έμποροι από τον παραγωγό είναι η χειρότερη τιμή των τελευταίων τουλάχιστον 10 χρόνων».

Παράλληλα ο Σταύρος Σκοπελίτης αναφέρθηκε στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, λέγοντας ότι «για μας το ΚΚΕ, οι ευθύνες βρίσκονται στην πολιτική που εδώ και χρόνια χαράσσει με συμμετοχή και των δικών μας κυβερνήσεων η ΕΕ και που πιστά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και ακολούθως βέβαια και η σημερινή». Εκανε μάλιστα λόγο για «κατάργηση κάθε μέτρου που παρείχε κάποια προστασία στο εισόδημα του παραγωγού και ιδιαίτερα του μικρομεσαίου. Είναι γνωστό ότι το 1998 με απόφαση της Κομισιόν καταργήθηκε η κοινοτική παρέμβαση και οι τιμές που αυτή έδινε, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιούσαν τον παραγωγό, όμως παρείχαν μια προστασία σε αυτόν, στην περίπτωση που το ιδιωτικό εμπόριο έριχνε τις τιμές του λαδιού».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των θεμάτων της αγροτικής παραγωγής, μιλώντας για αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να αντιδράσει αποτελεσματικά τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο στις πιέσεις που δέχεται το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, το οποίο μειώνεται συνεχώς και με δραματικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης. Απαντώντας ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης κινήθηκε στους γνωστούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου του, μιλώντας για κονδύλια προβολής των εθνικών προϊόντων στις ελληνικές αγορές και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια της «αγροτικής διπλωματίας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ