Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για παραπέρα μείωση στη φορολογία του κεφαλαίου

Προβάλλει για πρότυπο την Ιρλανδία, η οποία, παρά το μνημόνιο, διατήρησε στο 12,5% το συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα που ο λαός ματώνει από το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων, η ΝΔ σιγοντάρει την πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας και ζητάει παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα που ο λαός ματώνει από το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων, η ΝΔ σιγοντάρει την πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας και ζητάει παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου
«Αλλαγή των όρων του μνημονίου» προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερο ζεστό χρήμα και υπερκέρδη στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, ζητά ο Αντ. Σαμαράς, θεωρώντας ταυτόχρονα δεδομένα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που σαρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Προετοιμάζοντας το έδαφος και βάζοντας πλάτες για να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης υπέρ μιας νέας δέσμης φιλομονοπωλιακών μέτρων, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εμφανίσει την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρήσεων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την «έξοδο» από το μνημόνιο και την κρίση γενικότερα. Ταυτόχρονα, δημαγωγεί ασύστολα, καλλιεργώντας την εικόνα ότι μάχεται για την «αλλαγή των όρων του μνημονίου», προς όφελος δήθεν του λαού.

«Θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις για τη δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου, πράγμα που αφορά πρωτίστως τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», απαντώντας στην ερώτηση αν θα έπαιρνε το ρίσκο ως κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις του ΦΠΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αποφεύγοντας ασφαλώς να αναλάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ, επικεντρώνει στη δραστική μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, η οποία, όπως υποστηρίζει, «διαπραγματεύτηκε σκληρά και κατάφερε να διατηρήσει το χαμηλό συντελεστή φορολογίας του 12,5%».

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΝΔ χαιρετίζει τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων και των καπιταλιστών που προβλέπεται στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, ενθαρρύνοντας μάλιστα να προχωρήσει σε πιο τολμηρά βήματα. Η μόνη ένσταση που διατυπώνουν τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ αφορά διατάξεις που «δημιουργούν μια ιδιότυπη φορολογική ομηρεία των επιχειρήσεων απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών» σχετικά με τον υπολογισμό του ΦΠΑ των επιχειρήσεων.

Γενικότερα, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί υπέρ ενός συνολικού πακέτου μέτρων, ταυτόσημου με αυτό που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, στο όνομα της αντιμετώπισης της «κρίσης του χρέους» -όπως τη χαρακτηρίζει-, αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων. «Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, το χτύπημα της γραφειοκρατίας (το μέτρο του συμψηφισμού πληρωμών από και προς το Δημόσιο είναι ένα πρώτο μεγάλο τέτοιο βήμα κατά της γραφειοκρατίας) και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι ένα πακέτο μέτρων που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις», τονίζει στην ίδια συνέντευξη ο Αντ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας στο πακέτο και «τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ σπεύδει να εναρμονιστεί με τη «συνολική λύση» που προετοιμάζεται σε επίπεδο ΕΕ στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει την καμπάνια υπέρ του ευρω-ομολόγου και της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους, αποσιωπώντας σκόπιμα ότι είναι εργαλεία για την υλοποίηση του ευρω-μνημονίου διαρκείας, με στόχο την ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ