Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας κοινωνικών εξεγέρσεων

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΝΕΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα,παραχώρησε χτες συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση» και τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη. Στη χτεσινή συνέντευξη στη ΝΕΤ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ακολουθεί το απόσπασμα από τη σχετική συζήτηση.

-- Κυρία Παπαρήγα, να ξεκινήσουμε από την Αίγυπτο και αυτό που λέγαμε από το πρωί, το αναμενόμενο της εξέγερσης και πού μπορεί να οδηγήσει;

-- Αναμενόμενο θα έλεγα. Σημειώστε αυτό που εδώ και αρκετά χρόνια λέμε, και δεν το λέμε θεωρητικά, ότι οι πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα θα είναι δεκαετίες κοινωνικών εξεγέρσεων.

Μπορεί να συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα και να οδηγούν σε κάτι που φαίνεται ξαφνικό, ενώ στην πραγματικότητα κουφοβράζει...

-- Πώς θα την χαρακτηρίζατε εσείς; Τι είναι;

-- Είναι μια κοινωνική εξέγερση. Ξεκίνησε από ορισμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, αλλά αφυπνίστηκε και ο λαός, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, η φτωχολογιά. Το ζήτημα είναι πως δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να εκφράζουν τα συμφέροντά του. Μια εξέγερση για να έχει θετική πολιτική διέξοδο πρώτα από όλα θέλει το λαό στο δρόμο, οπωσδήποτε όμως η διέξοδος για να έρθει απαιτείται να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πολιτική δύναμη τέτοια που θα εξασφαλίσει, να έχει μια πραγματικά εναλλακτική λύση. Τώρα, όπως βλέπετε, η εναλλακτική λύση που ετοιμάζεται είναι ένα διάδοχο σχήμα το οποίο δεν θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική. Οπωσδήποτε μια κοινωνική εξέγερση θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένα μέτρα δημοκρατίας, αλλά δε θα υπάρχει αλλαγή πολιτικής...

-- Δηλαδή ο Ελ Μπαραντέι για εσάς είναι περίπου το ίδιο με τον Μουμπάρακ;

-- Από τη στιγμή που επιλέγεται ως ένα εναλλακτικό πρόσωπο οπωσδήποτε θα έχει ορισμένα καινούργια πράγματα, θα έλεγα όμως αρκετά επιδερμικά. Δεν μπορώ τώρα να προκαθορίσω αλλά μια λαϊκή εξέγερση έχει αποτελέσματα, ίσως δεν θα είναι τα επιθυμητά, θα είναι όμως μια παρακαταθήκη, αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη περίοδος αναμονής και φρούδων ελπίδων ότι μια εξέλιξη διαφορετική στο κυβερνητικό επίπεδο θα αλλάξει τα πράγματα στην Αίγυπτο. Εως τώρα δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η αλλαγή. Πάντως ετοιμάζεται.

Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί

-- Κοιτάμε τις εξελίξεις της Αιγύπτου σε σχέση με το Παλαιστινιακό. Τι ηγεσία θα βγει, τι συμμαχίες θα υπάρχουν και βεβαίως θυμίζουμε ότι ο Μουμπάρακ ήταν ο καλός συνομιλητής του Ισραήλ χρόνια τώρα...

-- Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η αφετηρία αυτής της εξέγερσης είναι η φτώχεια του λαού, η ταξική εκμετάλλευση και η καταπίεση. Αυτό είναι το βασικό.

Οπωσδήποτε μπορούμε να τη δούμε μέσα στην αλυσίδα των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή. Αν θυμάστε, στην τελευταία προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή, τοποθετηθήκαμε ως εξής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, ότι αυτό που λέει «εξωστρέφεια και πολυδιάστατη πολιτική» είναι το εξής: Η Ελλάδα να πάρει ενεργό μέρος στη διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.ά. Αυτό εμπλέκει την Ελλάδα μέσα σε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς φοβερούς.

Και βεβαίως, η Ελλάδα αντικειμενικά δεν μπορεί να είναι η πρώτη δύναμη εκεί που θα έχει το «πάνω χέρι». Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι γενικά με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις ή, εν πάση περιπτώσει, για τη συνεργασία για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Αλλά όλα αυτά τα μεγάλα λόγια που ακούμε από τον κύριο Παπανδρέου για την «πολυδιάστατη πολιτική, όπου η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο», εμπλέκεται η Ελλάδα μέσα σε τέτοιους ανταγωνισμούς.

-- Πάντως δεν πρέπει και η χώρα να παίξει κάποιο ρόλο;

-- Εξαρτάται. Για τους λαούς ή για τις επιχειρήσεις; Θα είναι εμπορικές συμφωνίες για τις επιχειρήσεις ή θα είναι συμφωνίες που θα βελτιώνουν, θα ανακουφίζουν τη θέση του λαού ή θα αναπληρώνουν πρώτες ύλες, που η δική σου χώρα δεν έχει, με αμοιβαίο συμφέρον; Εξαρτάται. Είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε «όχι» στη συνεργασία, ακόμα και στις εμπορικές συμφωνίες. Αλλά εξαρτάται ποιοός ωφελείται από αυτές, γιατί τις κάνεις και τι ανταλλάγματα δίνεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ