Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνές συμπόσιο

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οργανώνει διεθνές συμπόσιο με θέμα «Μήτηρ Θεού». Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), από τις 12 έως τις 14 του Γενάρη. Το συμπόσιο διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Μήτηρ Θεού: απεικονίσεις της Παναγίας στη Βυζαντινή τέχνη», η οποία πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη έως και τις 14 του Γενάρη.

Στόχος του συμποσίου, στο οποίο συμμετέχουν ιστορικοί, ιστορικοί της τέχνης, θεολόγοι, φιλόλογοι κ.ά. είναι να αναδείξει όλες τις πτυχές που προσδιορίζουν την εξέχουσα θέση της Θεοτόκου στο Βυζάντιο. Στα θέματα του συμποσίου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες: Πρώιμη λατρεία και απεικονίσεις. Η θεολογία της Θεοτόκου. Δημόσια και ιδιωτική λατρεία. Η Μήτηρ Θεού ως σύμβολο της Ορθοδοξίας. Η γυναικεία υπόσταση της Θεοτόκου. Μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Από τους Ελληνες ομιλητές σημειώνουμε τους: Μαρία Ευαγγελάτου, Νίκη Τσιρώνη, Θανάση Σέμογλου, Νίκη Κουτράκου, Κρ. Χρυσοχοΐδη, Νίκη Ετζέογλου, Βασιλική Φωσκόλου, Βάσω Πέννα, Χριστίνα Αγγελίδη, Τίτο Παπαμαστοράκη, Μαρία Βασιλάκη, Σόνια Καλοπίση - Βέρτη, Νανώ Χατζηδάκη, Μαρία Κωνσταντουδάκη - Κιτρομηλίδου, Χρυσάνθη Μπαλτογιάννη.

Σημειώνουμε ότι στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη εκτίθενται φορητές εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, λιθοξοϊκής, καθώς και υφάσματα, έργα που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα. Θα λειτουργεί: Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 9πμ έως 5μμ. Πέμπτη: 9πμ έως 12μ. Κυριακή: 9πμ έως 3μμ. Τρίτη το Μουσείο είναι κλειστό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ