Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΞΕΝΙΑ» ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Κατάρρευση ή πυρκαγιά...

Ακόμη και με πυρκαγιά κινδυνεύουν οι εγκαταστάσεις του «Ξενία» Επιδαύρου και, φυσικά, όλος ο περιβάλλων αρχαιολογικός χώρος, λόγω της πλήρους εγκατάλειψής τους από την πολιτεία, και από την εποχή που τα «Ξενία» ανήκαν ακόμη στον ΕΟΤ, αλλά και σήμερα που έχουν περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού.

Την απαράδεκτη εικόνα, που παρουσιάζει το «Ξενία» Επιδαύρου, μετέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, καθηγητής και μέλος του ΚΑΣ, Β. Λαμπρινουδάκης. Οπως προκύπτει, λοιπόν, από αυτά τα στοιχεία, τα ηλεκτροφόρα καλώδια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων περνάνε ανάμεσα από τα δέντρα (!) με άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, ενώ το σύστημα συναγερμού και πυρασφάλειας είναι ελλιπέστατο και το αποχετευτικό σύστημα προβληματικό. Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα κτίρια του «Ξενία», τα οποία αποτελούν ένα από τα καλύτερα έργα του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη, κινδυνεύουν «απλώς» να πέσουν, αφού αντιμετωπίζουν στατικά προβλήματα και προβλήματα υγρασίας.

Για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη αποκατάστασης των κτιρίων, μέρος των οποίων (πέντε ξενώνες) θα αποδοθεί στην Ομάδα Εργασίας Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, το οποίο με τη σειρά του θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια και τους χώρους εργασίας του Κέντρου Ερευνας και Εφαρμογής για τη Συντήρηση Μνημείων Επιδαύρου. Οι άλλοι δύο ξενώνες θα αποδοθούν στα Επιδαύρια και θα περιλαμβάνουν καμαρίνια, βεστιάριο, εκθεσιακό χώρο και κυλικείο.

Τα ηλεκτρολογικά, αποχετευτικά και άλλα προβλήματα θα αποκατασταθούν, ενώ η μελέτη επεκτείνει την πυρασφάλεια και το συναγερμό και στα κτίρια, στα οποία θα γίνουν τσιμεντοενέσεις για τη στήριξή τους και στεγανοποίηση της στέγης για να αντιμετωπιστεί η εργασία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πρότεινε την επέκταση του συναγερμού και της πυρασφάλειας σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο. Να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν αγγίζει την όψη του συγκροτήματος, αφού, όχι μόνο είναι αρχιτεκτονικό μνημείο, αλλά και «δένει» υποδειγματικά με το φυσικό περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ