Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ειδικοί επιστήμονες σκιαγραφούν τη φρίκη και προειδοποιούν

Καταγγέλλουν  πως  οι υπεύθυνοι γνώριζαν τι είδους όπλα χρησιμοποιούν, καθώς και  τις συνέπειές τους στην ανθρώπινη υγεία, γνωστές στη Δύση από το 1943!

Τις φρικιαστικές συνέπειες που θα υποστούν όσοι μολύνθηκαν από απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά και οι απόγονοί τους, συνθέτουν οι ιδιαίτερης βαρύτητας εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων, που από μόνες τους είναι ικανές να αποδώσουν το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε και συντελείται ακόμη σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και των λαών των γειτονικών χωρών.

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο δηλητήριο, που προκαλεί αλλαγές στη γενετική δομή του ανθρώπινου οργανισμού», με αυτά τα λόγια ο Μάλκον Χούπερ, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Σάδερλαντ - ειδικευμένος στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, περιέγραψε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,4» τις φρικιαστικές επιπτώσεις του υλικού αυτού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συμπλήρωσε πως το πιο ευπαθές τμήμα του πληθυσμού είναι τα παιδιά, για να εκφράσει φόβους πως στα επόμενα δέκα χρόνια τα παιδιά του Κόσσοβου και της Βοσνίας θα παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης, ανέφερε ακόμα πως ο πληθυσμός των περιοχών που βομβαρδίστηκαν αντιμετωπίζει τον εξαπλάσιο κίνδυνο. Πόσο μάλλον που - όπως τόνισε - κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα και χημικές τοξίνες σε τεράστιες ποσότητες από την καταστροφή εργοστασίων και άλλων μονάδων παραγωγής.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «γελοία τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση του Πενταγώνου», λέγοντας ότι «δε λαμβάνω καθόλου υπόψη μου το πόρισμά της» και συνέχισε: «Το μεγαλύτερο σφάλμα που διέπραξαν είναι ότι έκαναν εξωτερικές μετρήσεις για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επρεπε αντίθετα να υπολογίσουν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο εισβάλλει στο σώμα κυρίως από την εισπνοή ραδιενεργούς σκόνης. Η ακτινοβολία που εκπέμπει στο εσωτερικό του σώματος πλήττει τα ίδια όργανα και ιστούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας σοβαρή αλλοίωση των κυττάρων».

Κατέληξε λέγοντας πως η μοναδική λύση που υπάρχει είναι η κατάργηση της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενός υλικού που δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, γιατί «καταστρέφει το περιβάλλον, επηρεάζει άμεσα τη ζωή του τοπικού πληθυσμού, αλλά και των στρατιωτών. Είναι όπλο που δεν κάνει διακρίσεις. Πλήττει το ίδιο εχθρούς και συμμάχους. Οι στρατιωτικοί στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης γνωρίζουν τις επιπτώσεις του στην υγεία από το 1943».

Και η επιβεβαίωση ενός βετεράνου

Τα λόγια του επιστήμονα επιβεβαιώνονται από τον Σον Ράσλιν, πρόεδρο του Συνδέσμου Βρετανών Βετεράνων στον Περσικό Κόλπο, ο οποίος μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC.

Είπε πως πολλοί Βρετανοί βετεράνοι πέθαναν από λευχαιμία μετά την επιστροφή τους από τον Κόλπο, μεταξύ 1993 και 1995. Συγκεκριμένα, 501 έχουν πεθάνει στη Βρετανία είτε από αυτοκτονία είτε από ασθένειες που συνδέονται με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το 1/3 εξ αυτών πέθανε από λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου. Ανέφερε ακόμα πως ένας Βρετανός στρατιώτης που υπηρέτησε στη Βοσνία, ο Κέβιν Ρούτλαντ, ζήτησε τη βοήθειά τους, γιατί παρουσίαζε συμπτώματα του συνδρόμου του Κόλπου.

«Εμείς οι βετεράνοι του πολέμου στον Περσικό - τόνισε - είμαστε η ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να προκαλέσει η έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο». Τέλος, στηλίτευσε τη στάση και του βρετανικού υπουργείου Αμύνης που «δεν αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα υγείας μας προκλήθηκαν από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, δε θέλει να επωμιστεί την ευθύνη για ό,τι έκαναν. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξετάσει ούτε έναν».

Ο υπεύθυνος του ΟΗΕ

Ο Pekka Haavisto, επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, η ομάδα του οποίου έκανε ελέγχους στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε χτες στον «Φλας 96.1» πως έχει καταρριφθεί το επιχείρημα ότι δε χρησιμοποιήθηκε απεμπλουτισμένο ουράνιο, αφού οι έλεγχοι απέδειξαν το αντίθετο.

Ανέφερε πως «η πιο επικίνδυνη περίπτωση είναι μετά την έκρηξη, αυτή η σκόνη περιέχει ακτινοβολία "άλφα" και το σύννεφο που δημιουργείται παραμένει σχετικά συμπαγές για δύο ώρες μετά την έκρηξη σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων». Συμπλήρωσε δε πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεξαν οι Σέρβοι στρατιώτες και διατρέχουν ως σήμερα όσοι βρίσκονται σε χώρους που υπάρχει αυτή η ραδιενεργός σκόνη, καθώς και όσοι εκκαθαρίζουν ναρκοπέδια κοντά σε σημεία που υπάρχουν αυτά τα βλήματα, αφού οι νέες εκρήξεις δημιουργούν εκ νέου αιωρήσεις των σωματιδίων.

Ο Ανδρέας Θεοφίλου

Ο πυρηνικός φυσικός Αν. Θεοφίλου σε συνέντευξή του στον «Φλας 96,1», ανέφερε πως υπάρχουν περιοχές βαριά μολυσμένες, παρά την άρνηση του ΝΑΤΟ να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις περιοχές που πέσανε τα βλήματα. Σημείωσε πως απαιτείται «χτένισμα της περιοχής, πράγμα δύσκολο, που χρειάζεται και πολλή δουλιά και πολλά έξοδα», ωστόσο όπως τόνισε «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη σκόνη να σηκώνεται, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον αέρα να σηκώνει σκόνη και να τη μεταφέρει σε άλλες περιοχές».

Ενημέρωσε ότι «έχουμε δύο δράσεις, η μία είναι της ραδιενέργειας μέσα στον οργανισμό και η δεύτερη είναι τοξική και είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι και βαρύ μέταλλο το ουράνιο και πολύ δραστικό», για να καταλήξει ότι «εμείς περιμέναμε αυτές τις λευχαιμίες σε 1,5 χρόνο και πληροφορούσαμε τότε ότι πραγματικά χρησιμοποιούνταν τέτοια όπλα παρά τις επίσημες διαψεύσεις από όλους τους Ελληνες επισήμους και από το ίδιο το ΝΑΤΟ. Ξέραμε ότι σε 1,5 χρόνο θα εκδηλώνονταν τα πρώτα συμπτώματα. Η έξαρση η μεγάλη θα αρχίσει μετά από πέντε χρόνια. Ο κόσμος εκεί είναι πραγματικά εκτεθειμένος».

Εξέφρασε επιπλέον τους φόβους του από το γεγονός ότι «η σκόνη αυτή μεταφέρεται στην τροφική αλυσίδα, ο κόσμος συνεπώς της Γιουγκοσλαβίας θα είναι εκτεθειμένος για πάρα πολλά χρόνια», αλλά και το φόβο πως οι όποιες εξετάσεις γίνουν στους στρατιώτες δε θα αποδώσουν, αφού «η ανίχνευση είναι αρκετά δύσκολη, θα μετρήσουν και θα πουν ότι δε βρήκαν τίποτα, καλά τους βρήκαμε τους ανθρώπους, αλλά τα σφάλματα των μετρήσεων είναι πάρα πολλά, γιατί μιλάμε για πάρα πολύ μικρές δόσεις που είναι όμως σε όλο τον οργανισμό».

Τέλος ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός ότι όλοι γνώριζαν πως χρησιμοποιούνται τέτοια όπλα, και στην Ελλάδα, όπως επίσης γνώριζαν και τις συνέπειες από το απεμπλουτισμένο ουράνιο πριν ακόμα και από τον πόλεμο του Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ