Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Εκπτώσεις 52 ημερών

Πριν καλά - καλά τελειώσουν οι γιορτές ξεκίνησαν και φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις, μετά από σχετική υπουργική απόφαση, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Στις βιτρίνες των καταστημάτων φιγουράριζαν ποσοστά εκπτώσεων μέχρι και 40%, σε μια προσπάθεια των εμπόρων να αντισταθμίσουν τις απώλειες που είχαν στον τζίρο τους κατά τη φετινή περίοδο των γιορτών, που σε σχέση με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο πέρσι ξεπέρασαν και το 10%. Ωστόσο, τόσο χτες όσο και τις αμέσως επόμενες μέρες η κίνηση αναμένεται να είναι περιορισμένη και όσοι βρέθηκαν στην αγορά περιορίστηκαν στη βολιδοσκόπηση των τιμών και των ποσοστών των εκπτώσεων. Αλλωστε, για τις περισσότερες οικογένειες «το ταμείον είναι μείον» αυτό τον καιρό, αφού στις γιορτές ξόδεψαν μέχρι την τελευταία δραχμή του οικογενειακού προϋπολογισμού, προκειμένου να καλύψουν μαζί με τις ανάγκες των ημερών και μια σειρά εκκρεμότητες από την προηγούμενη χρονιά.

Στην πραγματικότητα με την υπουργική αυτή απόφαση, που δίνει στις εκπτώσεις διάρκεια 52 ημέρες, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά τους καταναλωτές και τους μικρέμπορους εξυπηρετεί, αφού ο εμπορικός κόσμος στην πλειοψηφία του ζητά οι εκπτώσεις να πραγματοποιούνται μόνο κατά τους μήνες Φλεβάρη και Αύγουστο. Η μεγάλη διάρκεια των εκπτώσεων, σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» των προσφορών, εξυπηρετεί μόνο τα μεγαλοκαταστήματα και οδηγεί σε εκφυλισμό του θεσμού των εκπτώσεων και προσφορών.

Αυτό τονίζει και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, καταγγέλλοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τη διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τη σιωπή που τηρεί στο θέμα της «απελευθέρωσης» των προσφορών, που πλέον μπορούν να πραγματοποιούνται οποιαδήποτε περίοδο εκτός από τις είκοσι μέρες μετά τη λήξη των εκπτώσεων. «Απέναντι στην πρόσφατη "απελευθέρωση" των προσφορών που η εφαρμογή της θα αποτελέσει καίριο πλήγμα σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των καταναλωτών η ηγεσία της ΕΣΕΕ "διαμαρτύρεται", αντιπροτείνοντας αυτές να διαρκούν από μια βδομάδα σε πέντε συγκεκριμένους μήνες το χρόνο», παρατηρεί η Ομοσπονδία. Οπως σημειώνει, το πιο σοβαρό είναι ότι περιορίζει συνειδητά τη συνολική ρύθμιση των εκπτώσεων μαζί και των προσφορών και περιορίζει το όλο θέμα μόνο στη μείωση του χρόνου διάρκειας των εκπτώσεων, πράγμα που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τις μεγαλοεπιχειρήσεις, αφού αυτές έχουν εξασφαλίσει την απελευθέρωση των προσφορών, που ήταν και η βασική τους επιδίωξη.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) συνιστά στους καταναλωτές να αναζητούν στις βιτρίνες των καταστημάτων κατά την περίοδο των εκπτώσεων τόσο την τιμή προ έκπτωσης όσο και την τιμή μετά την έκπτωση και μάλιστα φέτος θα πρέπει οι τιμές αυτές να αναγράφονται και σε ΕΥΡΩ. Επίσης, να προγραμματίζουν τις αγορές τους πριν ξεκινήσουν από το σπίτι καθώς και να μην αγοράζουν πράγματα επειδή είναι φτηνά. Επιπλέον, το ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα ποσοστά των εκπτώσεων, συνιστώντας να προσπαθεί κανείς να επιβεβαιώνει κατά πόσο αυτά είναι πραγματικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ