Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ρεκόρ θυμάτων αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν, ως αποτέλεσμα του εννιάχρονου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σύμφωνα με το Αφγανικό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 2.421 άμαχοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και επιθέσεις το 2010, αντί 2.332 το 2009. Η ευθύνη για το 66% των νεκρών αποδίδεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στους Ταλιμπάν, με στόχο την αξιοποίησή τους από τις κατοχικές δυνάμεις, με την αφγανική ΜΚΟ να ισχυρίζεται ότι οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις ευθύνονται μόνο για το 21% των θυμάτων και οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις για το 12%.

Ο δεύτερος τη τάξη Αμερικανός στρατηγός στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ, από την πλευρά του, επαναφέρει τις «προειδοποιήσεις» για κλιμάκωση των επιθέσεων εκ μέρους των Ταλιμπάν, το 2011, προσθέτοντας ότι θα επικεντρωθούν σε δολοφονίες πολιτικών αξιωματούχων, με στόχο να υπονομεύσουν την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν δηλώνουν «πρόθυμοι» να εξετάσουν περαιτέρω τις «ειρηνευτικές» συνομιλίες, που προτείνει η εγκάθετη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, εάν τους δοθούν πρόσθετες «εγγυήσεις» αναφορικά με το μέλλον τους και την ασφάλειά τους.

Στο Πακιστάν, το δικαστήριο της Λαχόρης απαγόρευσε στην πακιστανική κυβέρνηση να δώσει στις ΗΠΑ τον Αμερικανό διπλωμάτη που σκότωσε δύο Πακιστανούς την περασμένη βδομάδα. Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι πρέπει να ισχύσει η «διπλωματική ασυλία», ενώ ο δικαστής στην απόφασή του σημειώνει ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει αν δικαιούται ή όχι ασυλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ