Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζητείται αύριο το οικογενειακό επίδομα

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συζητείται αύριο το οικογενειακό επίδομα που ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα εδώ και μια δεκαετία.

Ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Ν. Σκλίας θα προτείνει ότι είναι παράνομες οι διακρίσεις στην καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και η προστασία της οικογένειας (άρθρο 21 του Συντάγματος). Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται και τα δύο άτομα, μόνο όταν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο υιοθετήσει την εισήγηση του Ν. Σκλία το οικογενειακό επίδομα θα το παίρνουν αμφότεροι οι σύζυγοι, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Στην εισήγηση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι η καθιέρωση διακρίσεων μεταξύ υπαλλήλων που βρίσκονται στην ίδια οικογενειακή κατάσταση, βάσει ειδικών προϋποθέσεων που συνδέονται με το καθεστώς εργασίας του συζύγου στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είναι αντίθετη προς την αρχή της ισότητας και αντιστρατεύεται παράλληλα τους στόχους του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος για την προστασία της οικογένειας».

Είναι βέβαιο ότι μετά από μια ευνοϊκή δικαστική εξέλιξη στο ΑΕΔ, θα επακολουθήσει «μπαράζ» αγωγών στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια για να υποχρεωθεί το δημόσιο, αλλά και άλλοι φορείς να επιστρέψουν τα χρωστούμενα που θα ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ