Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση τρομοκράτησης ενάντια στους απεργούς γιατρούς

Σε κατάληψη του υπουργείου Υγείας προχώρησαν χτες οι γιατροί. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολυεθνικών που ανυπομονούν για την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου με το οποίο εισβάλλουν ακόμα πιο άγρια στους κλάδους της Υγείας και του Φαρμάκου, έδειξε χτες η κυβέρνηση επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ που επιτέθηκαν σε γιατρούς, σπουδαστές και συνταξιούχους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω απ' το υπουργείο Υγείας.

Η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έγινε στα πλαίσια της πανιατρικής κινητοποίησης στις 10 π.μ. και οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα κατεβασμένα ρολά της εισόδου, παρατεταγμένες δυνάμεις της αστυνομίας και κλούβες των ΜΑΤ. Οταν οι γιατροί επιχείρησαν να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου, απαιτώντας «εδώ και τώρα» συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, απωθήθηκαν βίαια απ' τα ΜΑΤ. Υπήρξαν μικροτραυματισμοί γιατρών. Στον «Ερυθρό Σταυρό» μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Β. Ανεμοδουρά, η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς είχε ύποπτο κάταγμα στο κρανίο και ταχυκαρδία. Την τραυματισμένη γιατρό επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος. Η πρόεδρος του ΙΣΠ, θα παραμείνει για νοσηλεία στο νοσοκομείο 24 ώρες. Μετά από αυτά οι γιατροί προχώρησαν σε κατάληψη του υπουργείου, φωνάζοντας συνθήματα: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται υγεία» κ. ά.

Οι γιατροί κατέλαβαν την αίθουσα τελετών του υπουργείου Υγείας, η οποία και έγινε βήμα αλληλεγγύης προς τον αγώνα τους.

Μονόδρομος η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφεραν οι βουλευτές Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Νίκος Παπακωνστίνου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αυτοί που προωθούν αυτές τις ρυθμίσεις, δεν είναι απλά ο Λοβέρδος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δυνάμεις που προωθούν αυτές τις ρυθμίσεις έχουν επεξεργασμένη στρατηγική αντίληψη και είναι ισχυρότατες κοινωνικές δυνάμεις. Είναι οι εφτά μεγάλοι άρχοντες επιχερηματικοί όμιλοι στο χώρο της Υγείας, οι πέντε μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, οι 12 μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις που ελέγχουν το 70% της αγοράς φαρμάκου, όλες οι εταιρείες αναλώσιμων υλικών και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι, δηλαδή, συμπαραταγμένοι απέναντί μας για την πλήρη κερδοσκοπική εκμετάλλευση των υπηρεσιών Υγείας και την πλήρη μετάλλαξη των δημόσιων νοσοκομείων, των πολυιατρείων και των κέντρων Υγείας σε κερδοσκοπικά μαγαζιά που θα κάνουν αγοραπωλησίες των υπηρεσιών Υγείας. Αυτές οι δυνάμεις έχουν δύναμη και για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε πρέπει να αντιπαρατάξουμε αντίστοιχη δύναμη με τη δική τους και ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό σημαίνει ότι οι υγειονομικοί πρέπει να σταθούν όρθιοι στην ψυχή τους, με καθαρό το μυαλό στο τι διακυβεύεται. Για τους αντίπαλους ο γιατρός και ο υγειονομικός όχι μόνο πρέπει να γίνουν δειλοί αλλά και να μάθουν να είναι γονατιστοί και να έχουν αιχμάλωτη τη σκέψη απέναντι στη μυστηριακή λατρεία που εκπέμπουν - τάχα - οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων. Καθαρό, λοιπόν το μυαλό, και ανεξάρτητη χειραφετημένη σκέψη. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για δημιουργία όρων αποτελεσματικότητας της λαϊκής δράσης. Πρέπει το κίνημα των υγειονομικών να γίνει ο σημαιοφόρος της ιδέας για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας πλήρως χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση της κερδοσκοπικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, με δημιουργία πανελλαδικού δικτύου δημόσιων υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και προνοιακών δομών. Σε αυτή τη βάση οι υγειονομικοί γενόμενοι σημαιοφόροι θα μπορούν να εντάσσουν και τα αιτήματά τους σ' έναν παλλαϊκό ορίζοντα για να μπορέσουν γόνιμα να συναντηθούν με τις χειραφετημένες δυνάμεις του εργατικού κινήματος στο μονοπάτι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της λαϊκής συμμαχίας. Η νεοελληνική αναγέννηση θα γίνει με το λαό και τους εργάτες μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλογιζόμαστε ότι για να γίνει η νεοελληνική αναγέννηση πρέπει να αφαιρεθεί η ιδιοκησία απ' τους μεγιστάνες του πλούτου, του κεφαλαίου και τους μεγαλομετόχους των επιχειρηματικών ομίλων».

Χρειάζεται συντονισμένη πάλη όλου του λαού

Τη συμπαράσταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ μετέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιάννης Τασιούλας ο οποίος, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη και καταδίκασε την επίθεση των ΜΑΤ, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο συντονισμένος αγώνας στην κατεύθυνση της συνολικής σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου. Ετσι, πρόσθεσε, θα συσπειρωθούν δυνάμεις που θα παλεύουν και για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Η εκπρόσωπος του ΜΑΣ Εμμανουέλα Σοφίου τόνισε ότι χρειάζεται ολομέτωπη απάντηση στην επίθεσή τους με στόχο μια άλλη παιδεία, Υγεία και κοινωνία.

Αλλωστε, την ανάγκη οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, συνολικά τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εμπορευματοποιεί ακόμα παραπέρα την Υγεία και υποθηκεύει το επίπεδο Υγείας των λαϊκών στρωμάτων, μακριά απ' την παγίδα των «διαλόγων» και με κεντρικό αίτημα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου και με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή κινητοποίηση από νωρίς το πρωί, έχοντας στο πλευρό τους σπουδαστές του ΜΑΣ και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, ξεδίπλωσαν πανό: «Δημόσια δωρεάν Υγεία, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης» και φώναξαν συνθήματα: «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία,παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία,την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Στη συγκέντρωση ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, κατήγγειλε τη στάση του υπουργού που οργάνωσε συνέντευξη Τύπου για άλλα θέματα την ώρα της κινητοποίησης λοιδορώντας τους γιατρούς.

Από τη μεριά τους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου έδειξαν και χτες ότι αναζητούν τρόπο για να πάρουν μέρος στο «διάλογο» που επιδιώκει να στήσει η κυβέρνηση (όταν δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως επιδίωξή της είναι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να μετατρέψει Υγεία - Πρόνοια σε τομείς χρυσοφόρων επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο) όπως απέδειξε και στη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ για την αποχώρηση των κατασταλτικών δυνάμεων από το χώρο. Για παράδειγμα, στην πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου να συναντηθεί στη Βουλή με αντιπροσωπεία των γιατρών, η απάντηση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών ήταν η συνάντηση να γίνει στο υπουργείο, με τον όρο ότι θα αποσύρει το νομοσχέδιο και να αρχίσει νέος διάλογος.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» διαμήνυσε πως απορρίπτει κάθε συζήτηση που δίνει άλλοθι κοινωνικού διαλόγου με την κυβέρνηση και επιδιώκει να καταστήσει τους γιατρούς συνενόχους, ξεκαθαρίζοντας ότι διεκδικούμε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και οργανώνουμε την πάλη μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους από το χώρο της Υγείας και όχι μόνο, στην κατεύθυνση να καταργηθεί κάθε χαράτσι στα δημόσια νοσοκομεία και ακόμα περισσότερο να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Η κινητοποίηση στο υπουργείο συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Σήμερα, οι γιατροί συνεχίζουν με 24ωρη απεργία μετά από απόφαση της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ, ενώ θα γίνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στις 10 π.μ. Ακόμα, οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο και στον «Ευαγγελισμό» προχωρούν σε 4ωρες στάσεις εργασίας με απόφαση των διοικήσεων των σωματείων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ