Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Συγκάλυψη του εγκλήματος επιχειρεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση

Το ΤΕΕ επανέρχεται στην τεκμηριωμένη καταγγελία του στο Ευρωκοινοβούλιο για τις περιβαλλοντικές καταστροφές των βομβαρδισμών και ζητά να επανεξεταστεί υπό το φως των νέων εξελίξεων

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολή του προέδρου του Κ. Λιάσκα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανέρχεται στις καταγγελίες του για τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και ζητά περαιτέρω εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μέχρι τώρα τις παρακάμπτει, προσπαθώντας να συγκαλύψει τη συνενοχή της στο αποτρόπαιο αυτό έγκλημα κατά των λαών των Βαλκανίων και όχι μόνο... Ενα έγκλημα μάλιστα που έγινε στο όνομα της υπεράσπισης των... ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά, υπό το φως των νέων εξελίξεων, την επανεξέταση των καταγγελιών σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς, προβλήματα τα οποία είχαν καταγγείλει το Μάη του 1999 - ενώ δηλαδή συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί - το ΤΕΕ και η Ενωση Ελλήνων Χημικών, με τεκμηριωμένη αναφορά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ και η ΕΕΧ με την προσφυγή τους είχαν ζητήσει την καταδίκη όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι παραβιάστηκαν μια σειρά από κοινοτικές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις. Σύμφωνα με την καταγγελία τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, είτε εγκρίνοντας τους βομβαρδισμούς, είτε συμμετέχοντας σ' αυτούς και μάλιστα κατά χημικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, διυλιστηρίων, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, πετροχημικών, λιπασμάτων και αποθηκών καυσίμων, προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή που μπορούσε να βλάψει το περιβάλλον στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Υπογραμμιζόταν ότι από ανάλογους βομβαρδισμούς στον Περσικό Κόλπο ανακοινώθηκε εκ των υστέρων από τις αμερικανικές αρχές ότι διαχύθηκαν στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής τεράστιες ποσότητες καπνού, αιωρούμενων σωματιδίων, διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, πτητικών οργανικών υδρογονανθράκων και πολυκυκλικών αρωματικών υδατανθράκων, καθώς και πολυχλωριωμένων διοξινών, ουρανίων και άλλων γνωστών και αγνώστων επικίνδυνων ουσιών, που επέφεραν προβλήματα υγείας σε μεγάλο αριθμό στρατιωτών και πολιτών. Οι τοξικότερες από αυτές - τονιζόταν - είναι μη αποικοδομήσιμες σταθερές ενώσεις και παραμένουν αναλλοίωτες επί πολλά χρόνια, βιοσυσσωρεύονται και είναι δυνατόν να μεταφερθούν με τις αέριες μάζες σε γειτονικές χώρες σε μεγάλη έκταση. Από την οικολογική καταστροφή στη Γιουγκοσλαβία - υπογραμμιζόταν - προκλήθηκε ρύπανση σε μεγάλα υδατορεύματα διευρωπαϊκής κλίμακας (όπως ο Δούναβης), με άμεσο κίνδυνο να μεταφερθούν τοξικά ρυπαντικά φορτία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη Μαύρη Θάλασσα και μέσω των Στενών των Δαρδανελίων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής σε περιοχές που εκτείνονται σε τρεις ηπείρους.

Οπως είναι γνωστό, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την προσφυγή του ΤΕΕ και της ΕΕΧ, είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στις 31 Μάη 2000 είχε απαντήσει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο (!) δεν προκάλεσε περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή»!.. Οι εξηγήσεις αυτές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές ούτε καν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, ο οποίος σε έγγραφό του στις 5 Σεπτέμβρη 2000 προς τις δύο ελληνικές επιστημονικές οργανώσεις δήλωνε ότι «η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες» και να προχωρήσει στην επανάληψη της εξέτασης του θέματος. Από τότε όμως δεν υπήρξε ούτε φωνή ούτε ακρόαση...

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ στη νέα του επιστολή που έστειλε στις 5 Γενάρη 2001, «επειδή έχει παρέλθει έκτοτε ικανό χρονικό διάστημα, αλλά και επειδή οι τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με την ύπαρξη θανατηφόρων κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των στρατευμένων που υπηρέτησαν στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία, είναι εύλογο να προκαλούν ευρύτατη ανησυχία και εμμέσως επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες που είχαμε συμπεριλάβει στην από 19 Μάη 1999 αναφορά μας. Παρακαλούμε λοιπόν όπως μας γνωρίσετε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε στο αίτημά σας για παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών και αν η Επιτροπή σας προχώρησε στην περαιτέρω εξέταση του θέματος. Σε αντίθετη περίπτωση, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μεριμνήσετε - υπό το φως, μάλιστα, των νέων δεδομένων - για την επανεξέταση της αναφοράς μας».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ούτε η εργαστηριακή υποδομή της χώρας, ούτε η μέθοδος που ακολουθείται εγγυώνται την ακρίβεια των μετρήσεων που έχουν γίνει ως προς τους ρύπους που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Επισήμανε μάλιστα ότι η μέτρηση γίνεται για έναν έκαστο ρύπο ξεχωριστά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αλληλοεπίδραση που έχουν αυτοί μεταξύ τους.

Ο Σπ. Ραψομανίκης

Στο μεταξύ σημαντικές καταγγελίες έκανε χτες και ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Σπύρος Ραψομανίκης, ο οποίος στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου είχε ανακοινώσει την τεράστια αύξηση των διοξινών στη Βόρεια Ελλάδα, για να δεχτεί - τότε - τις επικρίσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων. Οπως δήλωσε χτες, μαζί με τον συνάδελφό του Χ. Ζερεφό και υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών είχαν μεταβεί στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να συμμετάσχουν στην ομάδα «Focus», η οποία έκανε μετρήσεις ρύπανσης. «Συντάχθηκε - τόνισε - έκθεση από μετρήσεις των Ρώσων συναδέλφων, οι οποίοι με κινητά συνεργεία μετρούσαν συνεχώς τη ρύπανση. Δε μας επιτράπηκε η είσοδος στο Κόσσοβο. Αυτή η έκθεση κατατέθηκε από τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο. Από κει και πέρα ούτε ακούσαμε ούτε είδαμε τίποτα»!

«Θα θέλαμε να δούμε - δήλωσε σε άλλο σημείο - τους αριθμούς των μετρήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα κοντά στο Κόσσοβο, στους στρατιώτες ή όποιον Ελληνα αφορά το θέμα. Δε μιλώ για αριθμούς ρύπανσης στο έδαφος κοντά στο στρατόπεδο. Ο άνθρωπος αναπνέει τριάντα φορές το λεπτό μερικά κυβικά μέτρα. Θα έπρεπε να είχαν γίνει προληπτικά μετρήσεις στην ατμόσφαιρα σε εικοσιτετράωρη βάση για να δούμε αν υπήρχε κίνδυνος από τότε στους στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί. Εφόσον γνωρίζουμε ότι ο τρόπος εισαγωγής αυτών των σωματιδίων είναι από τη μύτη και το στόμα, έπρεπε να γίνουν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα κι όχι στο έδαφος και κάθε έξι μήνες. Δεν αναπνέουμε κάθε έξι μήνες. Κι αυτό αποτελεί ερώτημά μου: Εγιναν; Πού είναι τα αποτελέσματα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ