Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Να αναλάβει το κόστος η κυβέρνηση»

  Προειδοποιητικά οδοφράγματα από τους εργαζόμενους στον κλάδο επεξεργασίας βοδινού κρέατος, που δηλώνουν «απελπισμένοι» από τις απώλειες και από το υψηλότατο κόστος των υποχρεωτικών ελέγχων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε προειδοποιητικό αποκλεισμό των κυριότερων οδικών αρτηριών προς και από τις μεγαλύτερες γαλλικές πόλεις προχώρησαν, χτες, οι εργαζόμενοι σε όλη την αλυσίδα της διαδικασίας επεξεργασίας κρέατος διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος των εξετάσεων που υποχρεούνται να κάνουν σε όλα τα βοοειδή που έχουν ξεπεράσει τον 30ό μήνα της ηλικίας τους, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της νόσου των «τρελών αγελάδων». Τα μεγαλύτερα μπλόκα στήθηκαν στους αυτοκινητόδρομους γύρω από τη Ρέννη, τη Λυόν, το Μπορντό και το Παρίσι. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν λίγες ώρες μετά προειδοποιώντας, όμως, ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν «εισακούσει» τα αιτήματά τους, οι αποκλεισμοί θα γίνουν διαρκείας.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Κρεατεμπόρων, Νικολά Ντουζέν, κάθε βδομάδα, τουλάχιστον, 20.000 ζώα θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτούς τους ιατρικούς ελέγχους πριν εισέλθουν στα σφαγεία. Ο Ντουζέν κατήγγειλε ότι οι κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κανένα σημείο της χώρας και τόνισε ότι το κόστος της διενέργειας αυτών των εξετάσεων είναι τεράστιο και θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή τον, ήδη, παραπαίοντα από την εμφάνιση της νόσου των τρελών αγελάδων, κλάδο.

Κεντρικό αίτημα των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία, κτηνοτρόφων, κρεατεμπόρων, σφαγέων και μεταφορέων βοδινού κρέατος, είναι να αναλάβει το κράτος το κόστος των εξετάσεων ή τουλάχιστον να απαλλάξει όλα τα συναφή επαγγέλματα από ορισμένα άλλα «βάρη», μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής τους στα προγράμματα συνταξιοδότησης, κοινωνικής ασφάλισης κλπ. «Ηδη οι απώλειές μας είναι κολοσσιαίες και οι πωλήσεις βοδινού κρέατος σταθερά σε πτώση», υπογράμμιζε ο Ντουζέν τονίζοντας ότι ο κλάδος είναι σε απόγνωση.

Το μέτρο των συστηματικών ελέγχων όλων των βοοειδών, που έχουν συμπληρώσει τον 30ό μήνα, άρχισε να εφαρμόζεται στη Γαλλία από τις αρχές του τρέχοντος μήνα. Η κατανάλωση βοδινού κρέατος, εντούτοις, παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά σημεία καθώς δεν έχει ξεπεραστεί ο θόρυβος που δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη όταν έγινε γνωστό ότι αρκετά μεγάλο ποσοστό μολυσμένου κρέατος είχε, τελικά, φθάσει στα ράφια των κρεοπωλείων και των πολυκαταστημάτων. Ας σημειωθεί ότι κατά το περασμένο έτος, 150 αγελάδες παρουσίασαν την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ