Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις Τζεμ
  • Απείλησε με πλήρη προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών,  αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ πριν τη λύση του Κυπριακού
  • Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο στην Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει μέχρι και στην πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων περιοχών, αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Ο Ισμαήλ Τζεμ διατύπωσε τις απειλές αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Ο Τούρκος δημοσιογράφος σημείωσε ότι ο Ισμαήλ Τζεμ δε χρησιμοποίησε τον όρο προσάρτηση, αλλά όσα του είχε πει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ισοδυναμούσαν με αυτό.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, αρμόδιος για το Κυπριακό, Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ υποστήριξε ότι το νέο τουρκικό σχέδιο δεν πρέπει να εκτιμηθεί ως προσπάθεια ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά εξάλειψης των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που προήλθαν από το εμπάργκο που εφαρμόζεται, όπως ισχυρίστηκε, κατά των κατεχομένων.

Ο πρόεδρος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές για προσάρτηση, παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται περί προσάρτησης, αλλά περί στενότερης συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Στις 12 Ιανουαρίου αναμένεται να συνέλθει στην Αγκυρα το λεγόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους, στο οποίο θα συζητηθεί το σχέδιο για στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών. Το ψευδοκράτος θα εκπροσωπηθεί με 25μελή αντιπροσωπεία. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι το κόμμα του δε θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία, διότι διαφωνεί με τα σχέδια της Αγκυρας.

Κληρίδης: Δε δεχόμαστε λύση με μικρότερη πατρίδα

Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι θα αποδεχτεί λύση του Κυπριακού, η οποία θα παραδώσει στις μέλλουσες γενιές μια πατρίδα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δε θα βρίσκεται στο έλεος της Τουρκίας.

Χωρίς να αναφέρεται ευθέως στις πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων για προσάρτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης διακήρυξε ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε κανένας άλλος πρόεδρος της Κύπρου θα υπογράψει λύση που δε θα διασφαλίζει τον Ελληνισμό στη γη των πατέρων του.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε όλους σε ενότητα και αγώνα για μια λύση, με βάση την οποία ο Ελληνισμός της Κύπρου δε θα χάσει το χαρακτήρα του και η Κύπρος θα είναι μέλος και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δε θα δεχτούμε, τόνισε, λύση που θα παραδίδει πατρίδα μικρότερη από εκείνην που παραλάβαμε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σε εκδήλωση του Σωματείου "Μαυρομμάτης" στον Αγιο Παύλο.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε απάντηση προς τον τουρκικό εκβιασμό για προσάρτηση των κατεχομένων, είπε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να ενδώσει και να ανακόψει την πορεία της για ένταξη στην ΕΕ.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις Πρόντι για τις δυσκολίες που θα προκύψουν αν δε λυθεί το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όντως θα είναι μια δύσκολη απόφαση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θα την πάρει.

Δ. Χριστόφιας: Κακή η πορεία των συνομιλιών

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε κακή την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, όχι μόνο γιατί ο Ραούφ Ντενκτάς επιμένει σε συνομοσπονδία, αλλά κυρίως γιατί τα σενάρια των Ηνωμένων Εθνών επιχειρούν, όπως είπε, το ακατόρθωτο: «το συγκερασμό θέσεων που απαιτούν από τη μία αναγνώριση δυο κυρίαρχων κρατών και συνομοσπονδία με τις θέσεις που απαιτούν από την άλλη ομοσπονδία και ένα κράτος ενωμένο με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία, γιατί αυτή η προσπάθεια, είπε, εκφράζει την άρνηση για επαναβεβαίωση βασικών αρχών που περιέχονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς την εφαρμογή των οποίων θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση και την καταστροφή.

Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι για να έχουν νόημα οι συνομιλίες πρέπει να είναι ουσιαστικές και να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες και οι ανάγκες και των δύο κοινοτήτων.

Ν. Κουτσού: Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να αντιμετωπίσουν πιο αποφασιστικά τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει μέχρι και στην πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων περιοχών, αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, όταν κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις απειλές Τζεμ.

Ο κ. Κουτσού είπε ότι οι τουρκικές απειλές πρέπει να καταγγελθούν αμέσως σε ευρωπαϊκά σώματα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το οποίο να ζητηθεί επίσης η έκπτωση της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης. Είναι απαράδεκτο και πρωτάκουστο, πρόσθεσε, μια εγγυήτρια χώρα να εκτοξεύει τέτοιου είδους απειλές.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις Πρόντι σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κουτσού ανέφερε πως ο κυπριακός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δε θα ήθελαν την ένταξη της Κύπρου.

Β. Λυσσαρίδης: Καταδικαστέες οι δηλώσεις Πρόντι

Καταδικαστέες χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης τις δηλώσεις του Ρομάνο Πρόντι ότι είναι δύσκολη η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω του Κυπριακού.

Θα μπορούσε να συγχωρεθεί, είπε, αν έλεγε απλώς ότι υπάρχουν προβλήματα. Οταν όμως, πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, πρόκειται για τον υπεύθυνο για την υλοποίηση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της απόφασης ότι δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ ένταξης της Κύπρου και πρότερης λύσης του Κυπριακού, θα έπρεπε να είναι διαφορετικές οι δηλώσεις του κ. Πρόντι.

Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ο κ. Πρόντι θα έπρεπε να επιμείνει πως δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η διασύνδεση και πρόσθεσε πως πρέπει να αναληφθεί εκστρατεία, ώστε εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην εκφράζονται με τον τρόπο που εκφράστηκε ο κ. Πρόντι και μάλιστα σε ελληνική εφημερίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προδιαγεγραμμένη πορεία (2002-01-01 00:00:00.0)
«Πάγιες» οι τουρκικές προκλήσεις (2001-11-06 00:00:00.0)
Ξανά για συνομοσπονδία μιλούν οι Τούρκοι (2001-06-12 00:00:00.0)
Δε συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο η κυπριακή κυβέρνηση (2001-05-22 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών (1999-12-29 00:00:00.0)
Επιασε ...δουλιά ο Χόλμπρουκ (1997-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ