Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εκλογές με «μηνύματα»

Μέρα εκλογών ήταν η περασμένη Κυριακή για το Δημοτικό και τα Διαμερισματικά Συμβούλια του Δήμου Αθηναίων, όπου και εκλέχτηκαν το προεδρείο και η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δημοτικού και πρόεδροι και αντιπρόεδροι στα Διαμερισματικά.

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεκλέχτηκε ο Αρτ. Αναπλιώτης με 25 ψήφους υπέρ, 10 λευκά, ενώ τρία ψηφοδέλτια -αυτά της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - ήταν άκυρα. Σημειώνεται ότι η παράταξη «Αθήνα-Πρωτεύουσα Δύναμη» εξαρχής είχε τονίσει πως θα υπερψηφίσει την παραπάνω πρόταση. Συνεπώς από τα 10 λευκά - αν ληφθεί υπόψη ότι η παράταξη «Κίνημα για την Αθήνα» του Δ. Μπέη ψήφισε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, λευκό - τουλάχιστον τα έξι ήταν της παράταξης του Αβραμόπουλου, ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί στη δημοτική αρχή.

Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεκλέχτηκε ο Γ. Αγγελάκης, της παράταξης «Αθήνα-Πρωτεύουσα Δύναμη» με 31 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και ένα άκυρο. Γραμματέας εκλέχτηκε η Σ. Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Αβραμόπουλου, με 28 ψήφους υπέρ και 10 λευκά.

Δημαρχιακή Επιτροπή

Το σημαντικότερο συλλογικό όργανο του Δήμου Αθηναίων αποτελεί η Δημαρχιακή Επιτροπή, όπου εκλέγονται έξι τακτικά μέλη και τέσσερα αναπληρωματικά, από τα οποία τα τέσσερα τακτικά και τα δύο αναπληρωματικά προέρχονται από τη δημοτική αρχή και τα υπόλοιπα από την αντιπολίτευση. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ένας εκ των αντιδημάρχων, τον οποίο και ορίζει ο δήμαρχος.

Υποψήφιοι για τακτικά μέλη από τη δημοτική αρχή ήταν η Αικ. Κατριβάνου, η Μ. Αδαμοπούλου, ο Χρ. Ρίζος και η Ε. Λεντάκη. Από την «Αθήνα-Πρωτεύουσα Δύναμη» η Α. Φιλίνη, από το «Κίνημα για την Αθήνα» ο Π. Μπέης και από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ο Στ. Λάμπρου.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν: Ε. Λεντάκη 32, Στ. Λάμπρου 28, Αικ. Κατριβάνου 27, Π. Μπέης 24, Χρ. Ρίζος 23, Μ. Αδαμοπούλου 19 και Α. Φιλίνη 10. Για τις δύο τελευταίες χρειάστηκε επαναληπτική ψηφοφορία, από την οποία εκλέχτηκε η Μ. Αδαμοπούλου με 25 ψήφους, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει εκπροσώπηση στην επιτροπή. Κάτι που «στενοχώρησε» τη Μ. Δαμανάκη - επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα-Πρωτεύουσα Δύναμη» - αφού αμέσως μετά την ψηφοφορία είπε, «αυτά να σκεφτούν οι δημοτικοί σύμβουλοι», στην πρόταση του προέδρου Αρτ. Αναπλιώτη να μπουν δύο μέλη του συνδυασμού ως αναπληρωματικά γιατί «είναι πρωτοφανές να μην εκπροσωπείται η αξιωματική αντιπολίτευση στη Δημαρχιακή Επιτροπή».

Ομως, οι δημοτικοί σύμβουλοι ήξεραν πολύ καλά τι ψήφιζαν αφού στα δύο χρόνια λειτουργίας της Δημαρχιακής Επιτροπής ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου παρουσιάστηκε μόνο δύο φορές!

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» είχε καταθέσει ψήφισμα για έγκριση, με θέμα την απομάκρυνση των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που τελικά θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη γνωστή υπεκφυγή της δημοτικής αρχής ότι... «υπήρχαν πολύ σημαντικά θέματα».

Διαμερισματικά Συμβούλια

Την Κυριακή, εκλέχτηκαν οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Διαμερισμάτων της Αθήνας, όπου όλοι ήταν σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

Νωρίτερα 58 από τους 63 διαμερισματικούς συμβούλους της παράταξης του Αβραμόπουλου είχαν υπογράψει κείμενο «στήριξης» στη Ρηγίλλης.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας την παραπάνω κίνηση στο περιθώριο συνάντησης που είχε με θέμα τις βόμβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου, ισχυρίστηκε ότι η παραπάνω κίνηση ήταν «άνευ πολιτικής σημασίας» και ότι «οι εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων εμάς δε μας αφορούν». Ταυτόχρονα, στενοί συνεργάτες του άφησαν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για μια κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας, την οποία, μάλιστα, ίσως να προκάλεσε και ο ίδιος ο δήμαρχος.

Στην επικαιρότητα επανήλθε χτες το υπό ίδρυση κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου, καθώς στενοί συνεργάτες του δημάρχου ισχυρίστηκαν ότι παράλληλα με το πολιτικό γραφείο γίνονται ταυτόχρονα οι διαδικασίες για τη λειτουργία των γραφείων του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ