Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ανησυχίες για «ουράνιο» στο Ιόνιο πέλαγος

Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί ανάμεσα στον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία, μετά τις αποκαλύψεις για τις συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Η ανησυχία των κατοίκων του νησιού εντείνεται και από το γεγονός, ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ασκήσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κατά τις οποίες, μέρος των βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν εμπεριείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες, μαζικών φορέων της περιοχής, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, μόλις οκτώ ναυτικά μίλια δυτικά του νησιού Οθωνά, είχαν απορριφθεί από ΝΑΤΟικά αεροπλάνα -που επέστρεφαν χωρίς να έχουν ρίξει το φονικό τους φορτίο- βόμβες σ' ένα θαλάσσιο χώρο 10 ναυτικών μιλίων.

Οπως καταγγέλλουν ψαράδες της περιοχής, οι βόμβες αυτές έχουν μολύνει ήδη ολόκληρο το θαλάσσιο περιβάλλον του Βορείου Ιονίου και έχουν προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, με τραγικές συνέπειες τόσο για το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής όσο και για την υγεία των κατοίκων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φωνές από μαζικούς φορείς της περιοχής, που προβάλλουν σαν αίτημα την άμεση ανάσυρση των βομβών από την περιοχή, με ευθύνη και έξοδα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ