Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αμεση κινητοποίηση σ' όλο τον κόσμο

Εκκληση για άμεση κινητοποίηση των κινημάτων ειρήνης σε όλο τον κόσμο, απευθύνει με επιστολή του, ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Θανάσης Παφίλης. Στο επείγον μήνυμα αναφέρονται τα εξής:

«Συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τα αποτελέσματά τους βρίσκουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες.

Αφορούν τις συνέπειες από τη χρησιμοποίηση των απαγορευμένων βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο της Βοσνίας και κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πεθάνει από λευχαιμία, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 20 στρατιώτες οι οποίοι υπηρέτησαν στη Βοσνία από ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο 5, Ολλανδία 2, Ιταλία 8, Πορτογαλία 1, Ισπανία 2, Τσεχία 1, Ουγγαρία 1). Εκατοντάδες άλλοι έχουν προσβληθεί από λευχαιμία.

Δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία μέχρι αυτή τη στιγμή για τον πληθυσμό στη Βοσνία και τη Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 θα πεθάνουν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της χρήσης αυτών των βομβών. Οι συνέπειες για το περιβάλλον είναι τραγικές και ανυπολόγιστες, γιατί αφορούν τη μόλυνση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας.

Πρόκειται για ένα ραδιενεργό έγκλημα. Για μαζική καταστροφή σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας και της ανθρωπότητας ολόκληρης. Την ευθύνη για το φρικιαστικό αυτό έγκλημα έχει το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του, που συνήργησαν στη χρησιμοποίηση αυτών των βομβών παρά την προειδοποίηση και τις καταγγελίες φιλειρηνικών, επιστημονικών και οικολογικών οργανώσεων.

Ανεξάρτητα από τις απόψεις που μπορεί να υπάρχουν και τις πολιτικές εκτιμήσεις για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα κανένα κίνημα να σιωπά μπροστά στις εγκληματικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού.

Καλούμε όλα τα κινήματα ειρήνης να υψώσουν παγκόσμια φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσουν την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και τη διάλυσή του, την κατάργηση των πυρηνικών και βιοχημικών όπλων, την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ, ώστε να παρθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία και τη διάθεση κονδυλίων από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα σε βάρος των λαών της.

Οι σκηνές της φρίκης και της καταστροφής από τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, το Βιετνάμ, τον Περσικό Κόλπο αναβίωσαν και αναβιώνουν στη Γιουγκοσλαβία. Αποτελούν δραματική προειδοποίηση για τους λαούς και σάλπισμα δράσης και κινητοποίησης.

Πιστεύουμε πως πρέπει άμεσα να ασκηθεί πίεση, να γίνουν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να σταλούν ψηφίσματα προς τον ΟΗΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν το ΝΑΤΟικό έγκλημα (2001-02-03 00:00:00.0)
Στυγνό έγκλημα (2001-01-31 00:00:00.0)
Λαϊκή αντίδραση στον «ουράνιο» πόλεμο του ΝΑΤΟ... (2001-01-28 00:00:00.0)
Ηξεραν ότι βομβάρδιζαν με «καρκίνο»! (2001-01-14 00:00:00.0)
«Βροχή» οι ανακοινώσεις καταδίκης στη Θεσσαλία (2001-01-10 00:00:00.0)
Αγανάκτηση και οργή για τις αποκαλύψεις κρουσμάτων λευχαιμίας (2001-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ