Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προέχουν τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιριών!

  Διημερίδα για την «αποτίμηση σεισμικής ικανότητας και ενίσχυσης των κατασκευών»,  διοργανώνουν το  ΤΕΕ και το Επιμελητήριο Πολιτικών  Μηχανικών της Τουρκίας

Η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει μια πολιτική αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, κοιτά με θεσμικά μέτρα που προωθεί (σ.σ. νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών) πώς θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιριών! Τη σοβαρή αυτή καταγγελία κατά της κυβερνητικής πολιτικής έκανε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, κατά την έναρξη της Διημερίδας με θέμα «Αποτίμηση Σεισμικής ικανότητας και ενίσχυσης των Κατασκευών», που διοργανώνουν από κοινού το ΤΕΕ και το Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών της Τουρκίας. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που από άλλες εισηγήσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, προκύπτει ότι άμεσο κίνδυνο σε ενδεχόμενο σεισμό διατρέχουν όλα τα κτίρια και οι άλλες κατασκευές, οι οποίες κτίστηκαν πριν από τη δεκαετία του '80...

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, πιο συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι δεκαπέντε μήνες μετά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα της χώρας μας «ούτε μία από τις προτάσεις του ΤΕΕ δεν έγινε αποδεκτή», αν και, όπως διευκρίνισε, τουλάχιστον στο πλαίσιο των λόγων, καμία από αυτές δεν αμφισβητήθηκε. «Η πολιτική του ελληνικού κράτους στο θέμα της αντιμετώπισης της σεισμικής δράσης - τόνισε - δεν μπορεί να συγκροτείται με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιριών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων γνωρίζει τις θέσεις μας. Τον καλούμε, λοιπόν, να επιλέξει πολιτική προστασίας της ζωής, της παραγωγικής διαδικασίας και του αποτελέσματός της και όχι μικροπολιτική δημιουργίας "ύλης" για τις ασφαλιστικές εταιρίες».

Οπως είπε ο Κ. Λιάσκας, το ΤΕΕ θα επανέλθει αναλυτικά στις προτάσεις του, «με κατευθυντήρια οδηγία μας την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από καταστροφικό σεισμό και όχι την εμβαλωματική εκ των υστέρων αντιμετώπισή τους». Αναφερόμενος, επίσης, στο θέμα της ενίσχυσης των κατασκευών έναντι μελλοντικού σεισμού, υπογράμμισε ότι έργο των επιστημόνων είναι να εργάζονται για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων, ώστε η προσφορά τους προς την κοινωνία να είναι αντίστοιχη του Προμηθέα και όχι του Επιμηθέα. Στην κατεύθυνση αυτή - πρόσθεσε - το ΤΕΕ έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα επιστημόνων, που μελετά το θέμα της ενίσχυσης των κατασκευών στη χώρα. Ενα από τα βασικά σημεία της μελέτης αυτής - τόνισε - είναι αυτό, που προσδιορίζει την ανάγκη ενίσχυσης όλων των κατασκευών που προϋπάρχουν του 1980.

Πιο αποκαλυπτικός στο θέμα αυτό, υπήρξε ο καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Π. Τάσιος, ο οποίος, στην εισήγησή του με θέμα «Οι υφιστάμενες κατασκευές και οι σεισμοί», τόνισε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει σειρά ελλείψεων, όσον αφορά τους αντισεισμικούς κανονισμούς, ακόμη και σ' αυτούς που είναι πιο προχωρημένοι. «Μπορούμε, λοιπόν, πολύ πιο εύκολα να φανταστούμε - συνέχισε - τον κίνδυνο που διατρέχουν οι υφιστάμενες κατασκευές». Κυρίως, αναφέρθηκε στο πρόβλημα όσων κτιρίων κτίστηκαν πριν τη δεκαετία του '80, καθώς:

  • Οι σεισμικές δράσεις που λαμβάνονταν υπόψη ήσαν ελάχιστες ή, σε κάποιες περιοχές, δεν ξεπερνούσαν το ήμισυ αυτών που συνιστώνται από τους σημερινούς κώδικες.
  • Οι κανόνες σωστής σύλληψης δε διατυπώνονταν, παρά μόνο για τις οικοδομές από τοιχοποιία.
  • Η ανάλυση γινόταν με στοιχειώδη τρόπο.
  • Η διαστασιολόγηση ήταν ακατάλληλη, όταν δεν ήταν εντελώς λανθασμένη.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν θα πρέπει να οργανωθεί μια επιχείρηση ενίσχυσης των κτιρίων αυτών, έστω και σε έναν αρκετά μεγάλο χρονικό ορίζοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ